Megszentelték a Balatont

2022. január 18. (kedd)

Tizedik alkalommal szentelte meg Keszthelynél a Balatont Arszeniosz Kardamákisz bécsi metropolita. A Balaton szentelés szokását tíz éve a városban működő Család Általános Iskola fenntartója, az ortodox egyház indította el. Azóta az intézmény a julián naptárhoz igazítva számolja az Úr keresztségét, a vízkeresztet és tartják a szertartást.

Az ortodox egyház egyik legnagyobb ünnepe az Epifánia, a vízszentelés. Ez alkalomból tartott ünnepi liturgiát a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban Arszeniosz Kardamákisz bécsi metropolita, aki a szenteltvíz erejével és bazsalikom csokorral osztott áldást a hívekre. A főpapi liturgiát követően az Exarchátus által fenntartott Család Iskola tanulói, szülők és hívek dudaszó kíséretében vonultak a Balaton-partra. Arszeniosz Kardamákisz egy fakeresztet dobva megszentelte a Balatont. A szentelést háromszor megismételve kért áldást a tóra és az emberekre. Püspökként örök életet kívánt minden embernek

„Hagyománynak mondható, hogy ilyenkor elvégezzük a vízszentelést. Ami érezhető minden egyes alkalommal, az a városnak és az embereknek a fogadókészsége, a szeretete, az a melegség, amellyel fogadnak itt bennünket. És ez az ami évről-évre ide visszahoz bennünket. Próbáljuk a mi szerény eszközeinkkel ezt a szeretetet meghálálni. Próbáljuk ezt a világot jobbá tenni, áldásban részesíteni és ennek egyik eszköze az iskola .”- monta Arszeniosz Kardamákisz.

A szertartáson bátor fiatalok háromszor megmártóztak a tóban és kihozták a keresztet. Mindezt az ortodox hagyományoknak megfelelően, Jézus Krisztus a Jordán folyóban való megkeresztelkedése jegyében tették.

„Már hét éve csinálom. Ez a hetedik év. Hidegnek hideg volt, de ez úgy működik, hogy amikor az ember elhatározza, hogy bemegy, akkor ott már nem vesz rajta erőt a hideg.”- mondta Király Dávid.

A vízszentelés a Család Általános Iskola számára is a tanév egyik legnagyobb ünnepe. Ez egy jó találkozási lehetőség a diákoknak, tanároknak és a fenntartó egyház tagjainak.

„Az egyháznak is nagyon fontos a vízszentelés ünnepe, de az iskolánknak is, amikor a metropolita megérkezik hozzánk. A gyerekek is várják, a szülők is várják már és láthatólag az egyháznak is nagyon fontos, mert a teljes papsággal érkezik. Teljes díszben, teljes pompában és ilyenkor a gyerekek is tudnak személyesen találkozni az atyákkal. A szülők is. Egy kicsit több időt is tud ránk szánni. Ez mindenképpen nagyon szép ünnep az iskola részére.”- adott tájékoztatást Keszey Tivadar.

A hagyományos januári vízszentelési ceremónián a város is minden alkalommal képviselteti magát.

„Számunkra egy hatalmas élmény ez a rendezvény és én köszönetet szeretnék mondani a Család Iskola vezetésének, mert tulajdonképpen az ő kezdeményezésükre született ez meg, hogy minden évben a metropolita is megáldja a Balatont. „- Raffai-Réz Ildikó önkormányzati képviselő.

A magas rangú egyházi vezető látogatására és az egész napos szakrális eseményre tízedik alkalommal került sor Keszthelyen.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8753-megszenteltek-a-balatont