Megszentelték a Balatont

2019. január 22. (kedd)

Már hét éve, hogy a keszthelyi Család Iskola fenntartója, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus képviselője ortodox misét és templomi vízszentelést követően megszenteli a Balatont, az itt élőket. Áldását adja a jó eljöveteléhez, a környezetünk védelméhez. Míg a korábbi években Arszeniosz Kardamakisz püspökkel találkozhattak Keszthelyen az emberek vízszenteléskor, az idén az Exarchátus segédpüspöke, Paisziosz atya tartotta a Fő téri templomban a szertartást és szentelte meg a Balatont.
A görög katolikus liturgiát követően vonultak le az emberek a keszthelyi Szigetfürdőhöz. A népes gyülekezetet a Család Iskola népzenetanárai dudaszóval vezették le a Balaton-partra. Az archaikus hangszeres kíséret és a közös ének is már részévé vált a hagyományos vízszentelésnek, amire évről-évre többen érkeznek a Városi Strandra. „Sokadik éve kijövök,feleségem ott tanít a Család Iskolában és én is megtisztelem az eseményt, örülök neki .”- mondta a helyszínen Torma Béla.

A szigetfürdő teraszán Paisziosz Larendzakisz, Apamea címzetes püspöke, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus segédpüspöke, fohászkodott a jóért, mondta el újévi jókívánságait. Melyben arra emlékeztette az embereket, hogy a víz, a fény, a környezet nagy érték. Óvni és becsülni kell. Az ortodox egyházban mindenütt szokás az, hogy amikor eljön theophaneia az Isten jelenés, a Vízkeresztnek az ünnepe, akkor a helyi papok és püspökök lemennek az élő vizekhez. Legyenek azok folyók vagy tavak és megáldják, megvilágosítják ezeket a vizeket, hogy az egész teremtés a vízen keresztül részesüljön az isteni kegyelemben- mondta a püspökhelyettes. Az imádságot követően Paisziosz atya a fakeresztet háromszor dobta a vízbe, megszentelve a Balatont. A keresztet a hagyományoknak megfelelően egy bátor vállalkozó, a Család Iskola egykori tanulója hozta ki. Nem félve a hideg víztől.

„Jó volt, kellemes volt így a januári napokra. Igazából tegnap már belementem estefelé. Megtapasztaltam. Azért már előtte volt hidegvízben zuhanyzás,udvaron mosakodás. Megmondom őszintén a mentális felkészülés…többet gondolkodtam azon, hogy kellene felkészülni, mint ahogy készültem de valahogy sikerült eljutni idáig.”- mondta az intézmény egykori diákja.

A Család Iskolában fontosnak tartják a hagyományok ápolását, őrzését. Így a vízszentelés hagyománya is jelentős az intézmény életében.

„Másodsorban pedig az iskola fenntartója látogat el ilyenkor hozzánk. Meglátogatja az iskolát, a várost, találkozik szülőkkel, gyerekekkel. Nagyon szeretik a fenntartóink a gyerekeinket, s nagy öröm ez amikor itt vannak.”- adott tájékoztatást Molnár Zsuzsanna igazgató.

A balatoni vízszentelési szertartással arra emlékeztek, hogy Krisztus a Jordán folyóban való megkeresztelkedésével megszenteltté tette a vizeket.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9398/megszenteltek-a-balatont/?fbclid=IwAR2ys9XIv3tMtoQZUANnuLDbk-un_83znnXycB5Xg9YfrIokwqppKQhIi9g