Megszépült a gyermekosztály

2018. július 3. (kedd)

A Keszthelyi Kórház Csecsemő és Gyermekosztálya ismét megújul, hogy a beteg gyermekek barátságos kórtermekben tölthessék gyógyulási idejüket a tisztasági festés mellett újra festik az elhasználódott, kopott mesefigurákat is a falakon. A szombathelyi Kézfogás a gyermekekért Szociális Egyesület és Zalaveczky Zita festőművész segítségével,koordinálásával újulnak meg a falak.
Szorgos kezek újítják meg a gyermekosztály falait a Keszthelyi Kórházban. A hat évvel ezelőtt készült eredeti mesefigurák, meserészletek a kis gyermekkezektől elmaszatolódtak, megkoptak. Keszthelyi és szombathelyi önkéntesek segítenek a megújulásban. A munkát a szombathelyi Kézfogás a gyermekekért Egyesülettel karöltve végzik. Az egyesület már évek óta szépíti a kis betegek környezetét.

Az egyesület tagjai Keszthelyen meghallgatásra találtak, és az is kiderült, hogy az ötlet a Keszthelyi Kórházban már korábban felmerült és hat évvel ezelőtt megvalósult Zalaveczky Zita festőművész segítségével.

„A kórház az egy speciális hely a gyerekek szempontjából. Ugye eleve probléma van. Elesettek, betegek, és egy kicsit otthonosabbá tenni a színekkel, a mesemotívumokkal-ugye abba otthon is vannak, ebbe a mesevilágba. Tudom amikor festettem is a képeket körbeálltak, sírva kijöttek, féltek, és ahogy itt nézegették közbe a munkát, megnyugodtak.”-emlékezett vissza a festőművész az első alkotásokra.

Az osztályon fekvő kis betegek soha nem fogynak ki. A 6 éves kis Molnár Mia nyaralása alatt került kórházba. A győri kislány édesanyjával tölti a gyógyulási időt. A 3 gyermekes anyuka meglepődött a keszthelyi körülményeken. Nem csak az orvosok hozzáállása, a gyors segítségnyújtás, hanem a szép környezet is újdonságként hatott az édesanyának.

A hazaihoz hasonló környezet egy kórházban elősegíti a gyógyulást, ezért is tartják fontosnak az osztályon a mesevilág megjelenítését. A csodálatos mesefigurák megújításával egy időben kifestik a kórtermeket is az osztályon. Míg a kicsik gyógyulnak, pár nap alatt megújul az egész gyermekosztály.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/8893/megszepult-a-gyermekosztaly/