Megtisztítják a leendő kastélypark területét

2020. május 15. (péntek)

A Vadászati Múzeum bővítésével szinte egy időben kezdődött el Helikon Kastélymúzeum külső parkjának helyreállítása. Jelenleg a 24 hektáros területen rommentesítés folyik. A több forrásból megvalósuló fejlesztés révén tovább erősödik a térség kulturális-turisztikai vonzereje. A közel 4 milliárdos beruházás várhatóan 2021 év végére készül el.

Hatalmas munkagépek dolgoznak az egykori honvédségi területen. A Helikon Kastélymúzeum fejlesztési koncepciójának egyik jelentős állomásán, ahol a tervek szerint a kastélypark eredeti állapotába történő visszaállításáért folyik a munka február óta. A 24 HA-os területen a II.Világháború után,a park nyugati részén laktanyát alakítottak ki, 52 épülettel, szilárd burkolatú úthálózattal, gyakorló terekkel amikről mára már csak a nagy mennyiségű törmelék, beton árulkodik.

„A Helikon Kastélymúzeum eldöntötte azt, hogy Bővíti a kastélyparkot,erre hazai forrást is kaptunk,s ennek a beruházásnak a keretében indítottuk el első körben a rommentesítését. Az 1880-as Milneri terveknek megfelelően fogjuk visszaállítani ezt a hátsó kastélyparki részt. Látható azért körülöttem, hogy iszonyatos mennyiségű rom volt ezen a területen. Nagyon- nagyon nagy munkával,nagyságrendileg valamivel több, szerintem ,mint 50 ezer köbméter szemetet ill. sittet bányászunk ill. bányászik ki a vállalkozó a területről. Ezeket, ahogy látható ledaráljuk. A hasznosítható részeket – föld és ilyenek- azokat külön frakcióba rakva. Ezen kívül pedig beton darálék képződik amit majd fel fogunk használni a park úthálózatának az építéséhez.”- mondta a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, Pálinkás Róbert.

A jelentős mennyiségű aszfalt is ledarálásra kerül, amit később szintén újrahasznosítnak. A rommentesítés nagy odafigyelést igényel. Bár az eredeti növény állományból sok megsemmisült, de jelentős mennyiségű ősfa még található a területen.

„Természetesen ezeket védjük. S ezen kívül egy eléggé gyomosodott,bokros, cserjés terület is volt. Ezeket kivágtuk. Ezekre nincsen szükség majd a parképítéshez, de ezt úgy tettük meg, hogy a Nemzeti Park munkatársával egyeztetve – még ha jól emlékszem talán- március 15-ig végeztünk ezekkel a vágási munkákkal. Figyelve arra, hogy sem a vegetáció ne jöjjön addig fel, sem a fészkelő madarak ne találják meg ezeket a területeket. Az is látható, hogy nem az egész területet vágtuk le egyszerre. Több ütemben fogunk dolgozni. Pontosan azért, hogy a már itt élő, ideszokott madaraknak bizonyos területeik azért legyenek,s lassan szorítsuk ki őket erről a területről. „- adott tájékoztatást az igazgató.

A hosszú kivitelezés következő állomásaként, a romentést követően a szintezést kell megtervezni. A közbeszerzési eljárásokat után kezdődhet el a park építése. A közel 4 milliárdos beruházás befejezése 2021 év végére várható.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7083-megtisztitjak-a-leendo-kastelypark-teruletet