Megújul a Ranolder

2017. október 20. (péntek)

Külső szigetelést kap és a régi díszek is visszakerülnek a Ranolder iskolára. A Veszprémi Érsekség uniós pályázaton nyert 200 millió forintot energetikai korszerűsítésre, ebből több más intézmény mellett a Ranolder is megújul. A munkálatok várhatóan decemberre fejeződnek be.
Hetek óta hatalmas állványokat láthatnak mindazok, akik a Ranolder iskola környékén járnak. Zajlik ugyanis az épület korszerűsítése, amelyet a fenntartó Veszprémi Érsekség egy uniós pályázatnak köszönhetően valósít meg. A munkálatok befejezése után az iskola újra régi fényében tündökölhet majd.

„Maga a felújítás az tulajdonképpen egy energetikai felújítás, ami szintén hasznos az energiaköltségek szempontjából, de esztétikai szempontból meg talán nem kell magyarázni a keszthelyieknek, hogy erre miért volt szükség. Naponta jártak erre, és látták, hogy ez a – mondhatjuk talán túlzás nélkül, hogy városképet meghatározó épület rendkívül rossz állapotba került.” – mondta Őry Gábor, az iskola igazgatója.

A Ranolder épületének alapkövét 1872-ben rakták le a veszprémi püspök kezdeményezésére. Az oktatás 1882-ben indulhatott el a patinás épületben, amely a 19. század építészeti stílusának jellegzetes jegyeit viselte. Az 1948-as államosítás után átépítették homlokzatot és eltűntették a díszítéseket. A mostani felújítás során ezeknek a díszeknek egy része is visszakerül.

„Majdnem az eredeti külsőjét visszakapja, ami azért nem mellékes, mert nagyon hiányzott erről az épületről. Tulajdonképpen egy ilyen századfordulós épület, mint itt szemben a járási hivatal, és a dízsek nélkül egy teljesen értelmezhetetlen dolog volt az egész.” – tájékoztatott az intézményvezető.

Az épületre most egy külső szigetelés kerül, ez jelentősen hozzájárul a fűtésszámla csökkentéséhez, főként a később hozzáépített, vékonyabb falu szárnyak tekintetében. A nyílászárókat is kicserélik, ezek is korszerű, de az egykori stílust megőrző ablakok lesznek. Az iskola vezetése szeretne egy belső felújítást is végrehajtani, erre azonban egyelőre még nincs keret.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8290/megujul-a-ranolder/