Megújul az autóbusz-pályaudvar Keszthelyen

2010. november 4. (csütörtök)

Keszthelyen és a Zalakarosi kistérségben közös pályázat segítésével javul a közösségi közlekedés: 582 millió forintot nyert a négytagú konzorcium az ezzel kapcsolatos infrastrukturális beruházásokra. Keszthelyen a projekt keretében teljesen megújul az autóbusz-pályaudvar.

A nyertes pályázatot sajtótájékoztatón ismertette Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a támogatást nyújtó Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

A pályázatot közösen adta be Zalakaros Kistérség Többcélú Társulása, a Zala Volán Zrt, a MÁV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. a Nyugat-dunántúli Operatív Program „Közösségi közlekedési infrastrukturális beruházások” című kiírására. A mintegy 612 millió forint összköltségű projekt célja a helyi és helyközi autóbuszos és vasúti közlekedési rendszer fejlesztése Keszthelyen, Zalakaroson, Nagykanizsán, Zalakomáron, Zalamerenyén, valamint a zalakarosi kistérség területén.

Keszthelyen intermodális, több közlekedési módot átfogó csomópont létesül, új autóbusz-pályaudvar épül a jelenlegi helyén és jelentős fejlesztés valósul meg a szomszédos vasútállomáson. Korszerűsödik a forgalomirányítási központ, kölcsönös dinamikus utastájékoztatási rendszer kerül kialakításra, információs pulttal és jegykiadó automatával, mely a nap 24 órájában lehetővé teszi a jegyvásárlást, a bankkártyás fizetést és az interneten vásárolt menetjegyek átvételét. 14 buszmegálló és buszöböl újul meg a város területén, a hozzájuk kapcsolódó zöldfelülettel együtt. Emellett megtörténik a helyközi autóbuszjáratok és a vasúti menetrendek összehangolása is.
A projekt Keszthelyt érintő fejlesztései mintegy 242 millió forint értékűek.

A Zalakarosi kistérség 19 településén kerül sor fejlesztésekre: 46 autóbuszöböl és a zalakarosi pályaudvar újul meg, megállóhelyi kerékpártárolók létesülnek. A zalakarosi és nagykanizsai pályaudvaron dinamikus utastájékoztató rendszert építenek ki, és a Volán Zrt. 133 járatán GPS fedélzeti eszközt telepít.

A térség kiemelkedő jelentőségű beruházásának munkálatai várhatóan 2011-ben kezdődnek.

(fotó: Szeiler Gábor www.monitormagazin.hu)

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács sajtóközleménye.