Megújulhat és kibővülhet a Balatoni Bringakör

2016. augusztus 9. (kedd)

Mintegy 30 milliárd forint értékű kerékpárút-fejlesztésről döntött a kormány múlt héten. Ezt Révész Máriusz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa jelentette be. Mint az MTI megírta, a turisztikai szempontból legfontosabb útvonalak fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítették. A szükséges pénzeket uniós és hazai források biztosítják, és többségük 2018-ra megvalósulhat.

Ha a tervezett fejlesztések megvalósulnak, két év múlva már a Kis-Balaton is becsatlakozik a tó körüli kerékpárhálózatba. A Balatont a Kis-Balatonnal összekötő kerékpárút megépítése mellett a terv része a Tisza-tó körüli hiányzó szakaszok, az Eurovelo 6 útvonal Rajka-Dömös, Szentendre-Budapest, Dunakeszi-Budapest, Budapest-Érd-Százhalombatta, a Budapest-Balaton szakasz, valamint a Balatoni bringakör komplex fejlesztése is.

A tó körüli legelső nyomvonalak még a ’90-es években kezdtek épülni, de a több mint 200 km-es teljes kör is elmúlt már 10 éves. Sok helyen a gyökerek tönkretették már a burkolatot, az út menti növényzet kezdte egyre jobban leszűkíteni a keresztmetszetet, a településeken belüli szakaszok egy része a gépjármű- és gyalogosforgalommal közös úton halad, tehát bőven megérett a hálózat egy ilyen nagy ívű és komplex fejlesztésre.

További probléma, hogy a megépült hálózat önkormányzati fenntartása mindeddig megoldatlan volt. Előkészítés alatt van azonban az a döntés, hogy a Magyar Közút vegye át a bicikliutak működtetését és fenntartását. A Közlekedési Koordinációs Központ már kidolgozott javaslata szerint a kerékpárforgalmi hálózat országos, regionális jelentőségű szakaszait, illetve az első és másodrendű főutakkal párhuzamos külterületi szakaszokat is a közút látná el, amihez költségvetési forrást is kell biztosítani. Ez megszüntetné a jelenlegi karbantartási, működtetési problémákat és tisztázná a hatásköröket. A tervek véglegesítése előtt a legfontosabb kerékpáros szakmai és civil szervezetekkel még egyeztet a szaktárca.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)