Megújulnak a temetőkápolna freskói

2022. július 25. (hétfő)

A temetőkápolna eddig fel nem tárt freskói kerülhetnek elő! Pályázati és önkormányzati pénzből újulhatnak meg a Szent Miklós temető kápolnájának freskói. A Szentmiklósszegnek nevezett egykori városrészben épült kápolna munkálatait a restaurátorok várhatóan Mindenszentekre fejezik be.

A Szent Miklós- temetőkápolna külső falán dolgozik a restaurátor. Tizennyolc évvel ezelőtt is végzett munkát az épület utolsó felújításán. A freskók megújítása és az újabb feltárások állami és önkormányzati támogatással folytatódhatnak. A kápolna a város értéke, mondta Nagy Bálint az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára a kápolna felújítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón. Kiemelve, hogy a közösségeket az alapján is meg lehet ítélni, hogy mennyire ápolja az örökségeit,,a temetőit és mennyire gondoskodik a halottjairól.

„Nagyon fontos Keszthely szempontjából – úgy gondolom,- hogy ha örökségről ,temetőről beszélünk, akkor a Szent Miklós temető és a temetőben mögöttem található Szent Miklós kápolna hiszen az 1400-as években épült kápolna. Merem mondani, hogy a térségünknek is az egyik éke, hiszen az országban az egyik legnagyobb egybefüggő kültéren elhelyezkedő egybefüggő freskó ezen a kápolnán található.2004-ben volt utoljára felújítás a kápolnánál, de akkor nem kerülhetett sor a kápolna belsejében található gótikus freskóknak a megújítására.”- adott tájékoztatást Nagy Bálint.

Az önkormányzat azért is járult hozzá a felújítás költségeihez, mert kivételes érték a város szempontjából az egykori Szentmiklósszegen megépült és 1713-ban romjaiból újjáépített kápolna.

„Az elődöm, Nagy Bálint polgármester úr kezdeményezte, hogy a város a költségvetéséből is támogassa meg azt az állami támogatást, amelynek alapján ezt a komoly munkát elvégezhetik. Én örülök, hogy ezt folytathatjuk. Természetesen biztosítjuk hozzá a pénzt, hiszen ez a város értéke is. Amellett, hogy a temetőnek és az egyháznak is nagyon fontos ez.”- mondta el Manninger Jenő.

Az államtitkárnak és Keszthely vezetőinek Tál Zoltán plébános megmutatta a kis kápolna freskóit. A belső munkálatok a következő hetekben kezdődnek el, de kívül már a falképek helyreállítása is folytatódik. A külső freskók között egy Krisztust ábrázoló ritkaság is található. Tál Zoltán plébános a kápolnabelső korábbi feltárásának szakaszát is mutatta. Azt mondja, várhatóan a felújítás alatt kerülnek még elő történelmet igazoló freskó együttesek vagy freskó töredékek.”Föltételezhető, hogy az utóbbi lesz igaz. Töredékek. Találtak már 2004-ben. Mutatják a kutatóárkok, hogy alakok, kéz megjelenik. 1775-ben történt egy felújítás – amikor a ledőlt falakat pótolták- és egy 2004-es felújítás során ezek a falak teljesen előkerültek.”

A kápolna felújítása a tervek szerint november 1-re befejeződik és Mindenszentektől már látogatható lesz.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9383-megujulnak-a-temetokapolna-freskoi