Megújuló energiák a háztartásokban

2022. január 24. (hétfő)

Miért érdemes napelemes rendszert telepíteni? Mennyit spórolhatunk így az áramon és milyen pályázati lehetőségek vannak a rendszer kiépítésére? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ mindazok, akik részt vettek a Balaton Színház ZöldesTe sorozatának első előadásán. A Simándy teremben az érdeklődők gyakorlati tanácsokat is kaphattak a szakembertől.

Napjainkban egyre fontosabbá válnak a megújuló energiák. Már nem csak Nyugat-Európában, hanem hazánkban is sokan használják a napelemes rendszereket. Elsőként intézmények tetején lehetett találkozni ezekkel, de ma már egyre több családi ház energiaigényét szolgálják ki a panelek. Amellett, hogy kímélik a környezetet és felváltják az egyre gyorsabban fogyó fosszilis energiákat, jelentős pénzösszegeket is spórolhatunk velük.

A napelemekben rejlő lehetőségekről, a felhasználás módjairól és a megtérülési értékekről egy nagykanizsai cég ügyvezetője, Horváth József András tartott előadást a Balaton Színházban.

„Egy átlag családi háznak a villamosenergia igénye nagyjából 5kW, ez 10-12 darab napelemet jelent, amik most már nagyon sok helyen láthatóak a háztetőn. Ez gyakorlatilag ilyen 18-20 ezer forintos havi villanyszámlát tud lenullázni úgymond. A napelemek által megtermelt villamosenergiát nagyon sokrétű dologban el lehet használni, legyenek ezek általános fogyasztók, aztán ezen felül egyre nagyobb teret hódítanak a fűtési megoldások, elektromos fűtések, illetve egyre többen vannak azok, akik elektromos autókat is használnak.” – emelte ki a szakember.

Az előadáson elhangzott, 2024-ig a hazai szabályozási környezet lehetővé teszi, hogy a fel nem használt energiát a fogyasztó visszatáplálja az EON hálózatába. Ez ugyan változni fog két év múlva, de ennek ellenére is megéri napelemes rendszereket telepíteni – mondta el a szakember. Bár a beruházás jelentős költségekkel jár, több pályázat is az állampolgárok rendelkezésére áll, erről is szó esett a Balaton Színházban.

„Jelenleg is fut egy 50%-os lakásfelújítási program nagycsaládoknak, családoknak, gyakorlatilag egy beruházásnak a felét vissza tudják igényelni. Most zárult le éppen az elmúlt héten egy 100%-os támogatás, ami rászoruló családoknak szólt. Ez a támogatás valószínűleg szeptembertől újra lesz indítva, 35 ezer magyar háztartást támogatnak benne.” – tájékoztatott Horváth József András.

Sok család telepített napkollektort is a háza tetejére, ez azonban csak a melegvíz előállítására alkalmas. A szakemberek azt mondják, mára már egyre nagyobb teret hódít ezzel szemben a napelem, amely áramot termel, így az széles körben felhasználható a háztartásokban.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8767-megujulo-energiak-a-haztartasokban