Megújuló szülészet – „karácsonyi ajándék” a kismamáknak

2009. szeptember 24. (csütörtök)

Év végére megújul a keszthelyi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya. A beruházás nagylelkű adományozók segítségével és a keszthelyi önkormányzat támogatásával valósulhat meg.

A születések számának emelkedése és a betegforgalom növekedése miatt a kórházi osztályt jelenleg a folyamatos zsúfoltság jellemzi. A keszthelyi kórház kötelező ellátási körzeténél is nagyobb az a terület, melyről az intézmény szülészete pácienseket fogad. Ennek egyik oka például, hogy bár Tapolcán működik kórház, a közelmúltban kénytelenek voltak a szülészeti ellátást megszüntetni ott, így arról a környékről is Keszthelyre érkeznek a várandós kismamák.

A 270 négyzetméteren megvalósuló, több mint 17 millió forint összköltségű beruházás eredményeképpen korszerűsödik és kibővül a keszthelyi intézményben a babák és mamák közös elhelyezésének lehetősége, az úgynevezett rooming-in szolgáltatás. A szülészet folyosóján jelenleg kihasználatlan helyiségeket kórteremmé és egyéb ellátó-helyiségekké alakítja az intézmény. Összesen öt új, modern kórterem jön létre saját fürdőszobával, és minden betegágy mellé babaágy állítható majd.

A költségek egy részét a kórház az önkormányzattól kapott felújítási illetve gépkocsivásárlási előirányzat maradványából fedezi. Emellett erre a célra fordítják a februárban kezdeményezett adománygyűjtésből befolyt 3,5 millió forintos összeget, a hiányzó több mint 3,5 millió forintot pedig Keszthely város önkormányzata biztosítja saját költségvetéséből. A kórtermek berendezését az intézmény egyelőre megpróbálja megoldani a régi bútorok felújításával, valamint segítségkéréssel más intézményektől. Sajnos az eddigi tárgyalások, melyek arra irányultak, hogy a kórház ellátási területén levő önkormányzatok járuljanak hozzá annak működéséhez, nem vezettek eredményre. A keszthelyi képviselőtestület ezért úgy döntött, saját erőből biztosítja a beruházáshoz hiányzó pénzösszeget, bíznak azonban abban, hogy a fejlesztést látva a többi település is segítséget nyújt majd a további eszközbeszerzésekben.

Kapcsolódó cikkek:
Megújult környezetben várják a kismamákat