Megújult a polgármesteri hivatal és a Gagarin utcai óvoda

2015. december 11. (péntek)

November végére megújult a polgármesteri hivatal épülete és a Gagarin utcai óvoda Keszthelyen, mindkét épületen jelentős energetikai korszerűsítést végzett el az önkormányzat. A beruházást uniós támogatás fedezte, csaknem százmillió forintot nyert a város erre a célra. A csökkent energiafelhasználás miatt jelentős megtakarítás mutatkozik majd az épületek fenntartási költségeiben a jövő évtől.

A Gagarin utcai óvoda kétszintes épületének falait és lapos tetejét külső szigeteléssel látták el, és kicserélték az elavult nyílászárókat. Az előzetes számítások szerint ezzel az épület hővesztesége 72 százalékkal csökken, a fűtési energiában pedig 57 százalékos megtakarítás érhető el. Az épület energetikai besorolása így a jelenlegi „F” („átlagos”) kategóriából „A” („energiatakarékos”) osztályúra változott.

A polgármesteri hivatal régi nyílászáróit is kicserélték, és teljesen megújult az épület homlokzata. A műemléki besorolásból adódóan itt korlátozottabbak voltak a lehetőségek, ám az épület még így is „B” („követelménynél jobb”) osztályba került, és a hővesztesége negyedével csökkent. Az energia- és így költségmegtakarítás mellett fontos szempont volt a műemléki védelem alatt álló épület megjelenése is, az eredeti arculat hiteles visszaállítására kiemelt figyelmet fordított az önkormányzat. A beruházással a keszthelyi épített örökség egy fontos, központi helyen álló eleme újult meg és nyerte vissza korhű kinézetét.

Keszthely Város Önkormányzata a munkák elvégzésére 95,08 millió forint európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán.

Nézze meg galériánkat!