Megújult az Erzsébet-liget

2021. szeptember 29. (szerda)

Megújult az Erzsébet-liget. Padokat, tájékoztató táblákat helyeztek ki, elbontották a régi kerítést és idegenhonos fákat vágtak ki az egykori sportkemping területén. Az önkormányzat civil kezdeményezésre nyitotta meg a Balaton-parti területet. A városvezetés további zöld beruházásokat is tervez a ligetben.

A kerékpárút és a liget között húzódó kerítést elbontották, így megnyílt a terület az ide látogatók számára. Padokat, tájékoztató táblákat és szemeteseket helyeztek el, a vasút mentén kiirtották a bozótost és kerítést építettek. Nagy Bálint polgármester még 2019-ben kezdeményezte, hogy nyilvánítsák zöldterületté a ligetet.

Nagy Bálint polgármester: „Arra az elhatározásra jutottunk, hogy ezt a területet a maga természetességében kell tudnunk megőrizni és azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a lehető leghamarabb nyissuk ki – ugye ez korábban egy rozsdás drótkerítéssel lezárt terület volt – és minél előbb lehessen egy mindenki számára megközelíthető és használható, valóban gyönyörű természeti környezetet kialakítani itt.”

A liget megóvását civilek kezdeményezték. A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület fel is mérte az itt található növény- és állatfajokat: körülbelül 40 féle védett énekesmadár és több száz növényfaj gazdagítja a területet. A ligetet 1898-ban a meggyilkolt Erzsébet királynő emlékére hozta létre gróf II. Festetics Tasziló. Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke elmondta, piros betűs ünnep ez a nap az életükben.

Szabó István kifejtette, a Balaton körül egyedülálló ez a négyhektáros terület: „Természeti értéke az, hogy a Balaton-partnak egy jellegzetes, keményfás ligeterdő állományának az emlékét őrzi. Azért mondom, hogy emlékét őrzi, mert a liget létesítése óta és több lépcsőben is átalakították és ez a gondos kezeknek a nyomát magán viseli.”

Az ősi fajok közül megtalálható itt a magas kőris és a mocsári tölgy, később erdei fajok és például vadgesztenye is megjelent a területen. A beruházás során az inváziós kőrislevelű juharokat és a veszélyes egyedeket eltávolították. Az önkormányzati projektet követően a Helikon Liget Egyesület egy 60-70 fő befogadására alkalmas faszerkezetű, tetővel fedett, oldalt nyitott un. szalétlit épít a liget déli végére. Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelemért felelős önkormányzati képviselő elmondta, a pályázatok után is folytatódik a munka a területen.

„Csemetéket, cserjéket szeretnénk a területre bizonyos pontjaira ültetni. Ezt nyilván úgy fogjuk megvalósítani, ha lezárult a két pályázat, akkor a helyi civil szervezetekkel, szakemberekkel, kertészmérnökökkel – mindazokkal akik számára nagyon fontos az Erzsébet-liget – egy közös terepszemlét fogunk tartani” – nyilatkozta az önkormányzati képviselő.

Az Erzsébet-liget megújítását 7,5 millió forinttal támogatta a Balaton Fejlesztési Tanács, az önkormányzat ugyanekkora önerővel járult hozzá a munkálatokhoz.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8455-megujult-az-erzsebetliget