Megújult a Gondviselés Háza

2010. március 1. (hétfő)

Felújították, korszerűsítették és akadálymentesítették a keszthelyi Gondviselés Házát. Az önkormányzattól kapott, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Eötvös utcai épületet ünnepélyes keretek között vehették birtokba újra a gondozottak és a dolgozók február végén.

Ünnepélyes keretek között adták át a keszthelyi Gondviselés Házat, melyet több mint 46 millió forintos uniós támogatásból korszerűsítettek. A felújításon túl komplex akadálymentesítés és infrastrukturális fejlesztés is megvalósult, amivel elsősorban a mozgássérült, értelmi fogyatékos és autista fiatalok életét segítik az intézményben.

A korszerűsítés elengedhetetlen volt a kistérség számára, mivel a környéken nincs más szociális szervezet, ahol a fogyatékkal élőket szakemberek segítik. Az épületen nagyobb mértékű felújítás az elmúlt évtizedekben nem történt, így a hűtési- és fűtési rendszer elavult és nem felel meg az előírásoknak. A beruházás során az energiatakarékosság jegyében valósultak meg a fejlesztések; teljes nyílászáró csere, külső hőszigetelés, tető csere, napkollektor és kondenzációs kazán került beszerzésre. Felújították a fal- és padlóburkolatokat is, ez már az akadálymentes közlekedés szempontjából is igen fontos volt.

A fejlesztés során a közel 40 éves épületet átalakították, a kazánházat és a fűtési rendszer egészét az eddig kihasználatlan padlástérbe helyezték át, ezáltal új belső terekkel gazdagodott az intézmény. A felszabaduló területeken funkcionális- és speciális foglalkoztatókat, valamint fejlesztő szobát alakítottak ki.

A beruházással az esztétikai szempontokon túl a takarékosságra is törekednek, bízva abban, hogy ezáltal több jut a mindennapok kiadásaira. Ezt a célt szolgálja a kondenzációs gázkazán és a forróvíztároló, melyeket a tetőn elhelyezett napkollektorok fognak fűteni.

Az itt dolgozók számára fontos szempont, hogy a gondozottak a minőségi szolgáltatásokat megfelelő és kellemes környezetben vegyék igénybe. A ház munkatársai minden erejükkel a valódi esélyegyenlőség megteremtésén és az életminőség javításán fáradoznak. Azon munkálkodnak, hogy a hozzájuk járó, több mint harminc enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő felnőtt és fiatal testi és szellemi adottságát úgy fejlesszék, hogy ezáltal örömteli, teljes életet élhessenek és a társadalom hasznos tagjává váljanak.

Az ünnepélyes átadáson a működtető Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Kozma Imre és a régiótitkár, Báthy Andrásné mellett jelen volt többek között Ruzsics Ferenc polgármester, Manninger Jenő országgyülési képviselő (FIDESZ) a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, és Mohácsi József országgyűlési képviselő (MSZP). Klaczné Tar Ibolya intézményvezető boldogan mondott köszönetet azoknak, akik időt és fáradtságot nem sajnálva segítették a beruházás megvalósulását, amely, mint elhangzott: mára nem csak a város, de a megye büszkesége is. Báthy Andrásné a segítők sorából külön is kiemelte a helyi munkaügyi kirendeltség vezetőjét, Kapcsándy Máriát.

A hivatalos beszédeket követő rövid műsor, amellyel a gondozottak lepték meg a vendégeket, nem csak nagy sikert aratott, de többek szemébe könnyeket is csalt, alátámasztva Kozma Imre atya szavait, miszerint: „Szükség van az ilyen ünnepségekre, hiszen néha meg kell állnunk, hogy a lelkünk utolérjen bennünket”.

(forrás: Keszthelyi TV Fogyatékkal élők sportnapja