Megváltozott a sétálóutcán a hulladékszállítás rendje

2016. április 3. (vasárnap)

A kukásautók és más nehézgépek miatt többször megsérült a burkolat. A belvárosban és Keszthely többi részén is sok vétség van a szemetesek körül. A kézi gyűjtőkbe sok helyen háztartási hulladék kerül, és a szelektívet sem a megfelelő nap helyezik ki egyes lakók és üzletek.

Immár harmadik hete, hogy megváltozott a sétálóutcán a szemétszállítás rendje. A lakóknak és üzleteknek már a merőlegesen becsatlakozó utcákba kell helyezni a szemeteseket.
„A lakók és az üzlettulajdonosok nagy része ezt tudomásul vette és a merőleges utcák csatlakozásaihoz helyezte ki a hulladékait. Szeretnénk kérni azokat a lakókat, illetve üzlettulajdonosokat, akik még ezt eddig nem így csinálták, hogy a jövőben próbáljanak ők is ehhez az új, megváltozott rendhez igazodni.” – mondta el Balogh Gábor, a HUSZ ügyvezetője.

A sétálóutca burkolatának védelme érdekében változtatták meg a hulladékszállítás, illetve kihelyezés rendjét. A város szeretné megóvni a burkolatot, mely sok helyen megtöredezett a súlyos gépjárművek miatt.
„Reménykedtünk abban, hogy egy pályázat útján sikerül a burkolatot kicserélnünk, de ez most már nem lehetséges. Cserélgetünk benne különböző nagyságú elemrészeket a rendelkezésünkre álló raktári készletből, és a burkolat további védelmében volt az szükséges, hogy az ilyen nagy teherbírású gépkocsikat – a sajátunkat is – kitiltsuk véglegesen a sétálóutcáról” – nyilatkozta Ruzsics Ferenc.

Az új hulladékszállítási rendhez már nagyjából alkalmazkodtak a sétálóutcán. Azonban némely üzlet elé és a becsatlakozó utcákba kihelyezték a szelektív hulladékok is. Pedig ennek a szállítása szerdánként van. Ruzsics Ferenc polgármester arra a problémára mutatott rá, hogy ha nem viszik el ezt a szemetet, akkor rontja a város képét, ha viszont elszállítják, veszteséget okoz a hulladékkezelőnek: „Az ott összegyűjtött szelektív hulladékot még tovább lehet hasznosítani, abból pénzt tud szerezni a KETÉH Kft., illetve a HUSZ Kft. Viszont, hogyha összekeveredik a kommunális hulladékkal, akkor egyértelmű, hogy a HUSZ Kft-nk veszteségét csak növeli az a lakos vagy vállalkozó, aki nem tartja be ezt a rendeletünket sem.”

Egy több éves probléma is felmerül az utcai gyűjtőedényeknél. Több szemetesben háztartási hulladékot helyeznek el. Pedig ezt rendelet és jól látható tábla is tiltja minden gyűjtőedényen. Balogh Gábor, a HUSZ ügyvezetője azt mondja, hogy ez a probléma az egész városra jellemző: „Szépen elmennek sétálni, a kutyát leviszik sétálni, viszik magukkal a kis nylon szatyrukat, az első üres kézi hulladékgyűjtőbe beledobják a szemetüket, és ezzel részükről le van tudva a probléma. Sajnos ez ettől nagyobb probléma, amit okoz mondjuk a GESZ-nek, aki üríti naponta ezeket a hulladékgyűjtő edényeket, meg akkor a turista már nem tudja hova dobni a szemetét.”

A HUSZ mindenkit arra kér, hogy vegye figyelembe a hulladékszállítási naptárat és annak megfelelően kezelje a háztartási hulladékot.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)