Megvannak a Keszthely „Város Művésze 2022” pályázat nyertesei

2022. szeptember 20. (kedd)

Kihirdették a Keszthely “Város Művésze 2022” pályázat nyerteseit. Negyven pályamunka érkezett a felhívásra. A szakmai zsűri a város fiataljait is bevonta döntésbe. A két nyertes hamarosan megkezdheti egy hónapos munkáját.

A “Keszthely Váors Művésze” pályázatra negyven alkotással neveztek az érdeklődők. Az előszűrésen Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója, Kovács Szabolcs és Szálinger Balázs József Attila-díja költő tíz pályamunkát választott ki. Színvonalas képzőművészeti alkotásokkal és irodalmi művekkel pályáztak a nevezők. A város iskolái által delegált fiatalokból álló diákzsűri dr. Cséby Géza irodalomtörténész segítségével választotta ki a két nyertest. Mohácsi Balázs prózával nevezett, Schuller Mária pedig textilmunkáival kápráztatta el a döntéshozókat.

Varga Sára – zsűritag, diák, Zeneiskola: „Nagyon nagyon fontosnak tartottam azt, hogy elindított e bennem valami gondolatot, hogy milyen érzések keringtek bennem első ránézésre. Továbbá az összes pályázónak kellett egy kis személyleírást adniuk magukról, néhány gondolatot esetleg a művekhez, és e kettő alapján hoztam meg a döntéseimet. Egytől tízig kellett rangsorolnunk a művészeket.”

Mohácsi Balázs prózájának a témája az volt, hogy hogyan írunk meg egy irodalmi művet, és mi játszódik le az emberben közben. Schuller Mária mellett színes, változatos alkotásai miatt tették le a voksukat a zsűritagok.

Németh Péter – igazgató, Balatoni Műzeum: „Schuller Mária ő olyan képzőművész, ha az egész életútját végignézzük, folyamatosan a képzőművészettel foglalkozott. Textilművész szakon is végzett. Nagyon megdöbbentő, érdekes alkotásokat küldött be, és ő tervezi is, hogy itt Keszthelyen hasonló műveket fog alkotni. Megjelenik benne a környezettudatosság, szeretne bekapcsolódni a város életébe aktívan, aktivizálni magát.”

A két győztes művész november elején érkezik Keszthelyre, egy hónapon át dolgoznak a városban, amivel a kulturális életet gazdagítják. A pályázatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja.

https://tvkeszthely.hu/hirek/9586-megvannak-a-keszthely-varos-muvesze-2022-palyazat-nyertesei