Megvannak az örökösei a Keszthelyen megtalált zsidó kincseknek

2021. március 25. (csütörtök)

Megvannak az örökösei a Keszthelyen előkerült érem-, ékszer és emléktárgy kollekciónak. A Pollák-Rosenberg család gyűjteménye továbbra is Keszthelyen maradhat. Az örökösök letéti szerződést kötöttek a Balatoni Múzeummal, ahol állandó kiállításon kívánják bemutatni a holokauszt során odaveszett család felbecsülhetetlen értékű éremgyűjteményét és ékszereit.

2019 februárjában felbecsülhetetlen értékű kincsleletre bukkantak Keszthelyen. A becsületes megtaláló talajrendezés közben lelt rá öt darab befőttes üvegre. Ezekben egy 2776 darabos éremgyűjtemény és 24 tételből álló ékszer és emléktárgy kollekció volt. A neve elhallgatását kérő magánszemély azonnal bejelentette a város jegyzőjének, hogy mire bukkant. Az illetékes Balatoni Múzeum szakemberei a lelet feldolgozása során a Pollák-Rosenberg családhoz kötötték a műkincseket. A feltételezések szerint 1944. június 20-dika előtt, a keszthelyi zsidó lakosság deportálását megelőző hetekben rejthették el a gyűjteményt. A műkincsek vizsgálata után megkezdődött a lehetséges örökösök felkutatása. Végül 2020 nyarán hivatalossá vált, hogy megvan a Pollák-Rosenberg gyűjtemény örököse – tájékoztatott Németh Péter múzeumigazgató.

„Megvolt a hagyatéki tárgyalás és megszületett az ekkor szokásos jogi dokumentum, amely alapján az örökös dönthetett arról, hogy mit kezd az örökségével. Ő úgy döntött, hogy a Balatoni Múzeummal köt letéti szerződést. Ez egy öt évre szóló szerződés, amelyben kikötötte, hogy itt a Balatoni Múzeumban kerüljenek elhelyezésre, őrzésre az érmék, ékszerek” – nyilatkozta Németh Péter.

A múzeumigazgató hozzátette, a letéti szerződésben a gyűjtemény kiállítási szándékát is megfogalmazták. A nyilvánosságot egyelőre mellőzni kívánó örökösök és a múzeum szándéka is az, hogy állandó kiállításon mutassák be a kollekciót. Németh Péter elmondta, a kincslelet mellett a korabeli Keszthely, a helyi zsidóság és a holokauszt bemutatásának ötlete is felmerült. Az érmegyűjtemény tudományos szempontból is kiemelkedő. Darabjai több mint 2 évezred numizmatikai anyagát szemléltetik. A legkorábbi érmék az ókori görög, illetve köztársaságkori Róma pénzei közül valók.

„Nem csak pénzben kifejezhető értékük van, hanem tudományos szempontból is – egyszerűen nem lehet még szavakba leírni – hiszen ezeknek a feldolgozása még folyik. Amit előzetesen látunk, az azt mutatja, hogy ez bizony egy komoly lelet, ami országosan, de nemzetközi szinten is komoly szakmai visszhangja volt és lesz is a jövőben”- tette hozzá Németh PÉter.

Jelenleg még zajlik a gyűjtemény tudományos feldolgozása. Az állandó kiállítás megvalósításához megfelelő teret kell kialakítani a Balatoni Múzeumban. A vezetés szándéka, hogy pályázati forrásból valósítsák meg a tárlatot. Jelenleg is zajlanak az egyeztetések a városvezetéssel, mely szintén támogatja, hogy a Pollák-Rosenberg gyűjteményt a nagyközönség állandó tárlaton láthassa.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7917-megvannak-az-orokosei-a-keszthelyen-megtalalt-zsido-kincseknek