Megvilágosodás napja 2021.

2020. október 20. (kedd)

Október 16-n a Fő térről indultak azok a kerékpárosok egy esti városi kerékpározásra akik részt vettek a Keszthelyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési Bizottságának „Megvilágosodás napja „ elnevezésű programján. A késő programnak nem más volt a célja, mint felhívni a biciklisek figyelmét a láthatóság fontosságára.

A Szentháromság szobornál gyülekeztek a kerékpárosok pénteken este,hogy részt vegyenek a rendőrség Városi Balesetmegelőzési Bizottságának által szervezett programon. Jól felszerelt kerékpárokkal érkeztek családok. Minden gyermeken volt védősisak és olyan is volt akire már a szülei otthon feladták a láthatósági mellényt. A 3. osztályos Nóri is felkészülve érkezett a biciklis programra.

„a bicikli felszerelése,hogy macskaszem a küllők közé,világítás és ellenőrizzük a féket és már voltam a Velencei-tavat megkerülni.”-mondta el Horváth Nóra.

A regisztrációt követően a baleset-megelőzési előadó elmondta a városi kerékpározás útvonalát és arról is adott tájékoztatást, hogy mi a program célja.

„A rendezvény célja,hogy minél jobban láthatóak legyenek a kerékpárosok. Főleg ebben a téli időszakban, hogy korábban sötétedik, nagyobb hangsúlyt kap mivelhogy az autóvezetők is nehezebben veszik észre a sötét ruházatban lévő kerékpározókat. S minél jobban ki legyenek világítva a kerékpárok,ill. a kerékpárosok is vegyenek magukra látható,világító mellényeket,kabátokat. Most már lehet olyan kabátokat kapni amik foszforeszkáló csíkkal vannak ellátva.”- mondta Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

Dongó Norbert a közlekedésbiztonsági programon azt is elmondta sajnos sok a kerékpáros baleset, a láthatósággal, a szükséges tartozékokkal, lámpákkal, prizmákkal felszerelt a kerékpárral azonban sok baleset elkerülhető. A résztvevők között akadt olyan család, amelynek a legkisebb tagja is kerékpárra pattant. Számukra is fontos volt a programon való részvétel.

„Elsősorban az esti mozgás. meg,hogy a gyerekek tanulják meg, hogy mindig legyenek kivilágítva. De amúgy is szeretik. Mindig állítgatják. De fontos, megszokták. Ő már régóta ,3 éves korától biciklizik, ő meg 3,5. Nagy biciklisek.- mondta el Bátki György.

Elindult a biciklis lámpás felvonulás Keszthely Sétáló utcáján, hogy 20 pőerc kerékpározással felhívják a jól láthatóságra a figyelmet. A Balaton-part Energia térre érkeztek, ahol forró tea és édesség várta őket. A rendőrség minden résztvevőt megajándékozott. Ki lámpát, ki láthatósági mellényt kapott. De nem csak az ajándékkal lettek gazdagabbak, hanem azzal az érzéssel is, hogy példát kaptak és példát mutathattak. A programon 23 fő vett részt.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7507-megvilagosodas-napja