Meleg köddel a szúnyogok ellen

2024. június 25. (kedd)

Tizenhárom vármegyében és Budapesten gyérítik a szúnyogokat a héten. Keszthelyen hétfő este volt beavatkozás. Meleg ködös technológiával, földi kémiai gyérítés volt. A katasztrófavédelem által koordinált program keretében többféle módszerrel zajlik a szúnyogok elleni védekezés. Keszthelyen 500 hektáron gyérítették a vérszívókat.

Elkél a szúnyogriasztó spray. A Balaton-parton, vagy otthon a kertekben is sok bosszúságot okoznak a vérszívók. Különösen kora reggel és az esti órákban rajzanak a szúnyogok. Ezt Kiss Sándor is tapasztalja: „Ez el tudja rontani a szabadságot, akár a gyerekeknek is. Éppen az unokámat is nagyon megcsípték a szúnyogok, úgyhogy kezeljük őket. Elég nehéz védekezni, nehéz kiülni a kertbe, ott egy vacsorát, vagy összejövetelt tartani, vagy akár kiülni borozgatni.”

A permetező berendezés motorját indítja be a gázmester. A platós járművel az utcákat járva juttatják ki meleg ködös technológiával a szúnyogirtó szert. Az un. földi kémiai módszer a kifejlett vérszívók ellen hatásos. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a készítményt nagyon alacsony dózisban permetezik ki az esti és éjszakai órákban, amely néhány óra alatt le is bomlik, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással. A Katasztrófavédelem által koordinált beavatkozás a Nyugat-Balaton több, turisztikailag frekventált települését is érinti.

„Zala vármegyében kilenc olyan településen – földi, kémiai eljárással gyérítették a szúnyogokat, ahol a legnagyobb volt az ártalom. Így Alsópáhok, Balatongyörök, Felsőpáhok, Hévíz, Keszthely, Sármellék, Zalakaros, Leni és Cserszegtomaj került sorra. Kedden mindez folytatódik további két településen, Gyenesdiáson és Vonyarcvashegyen. Összesen 2750 hektáron avatkoznak be a szakemberek” – nyilatkozta televíziónknak Dóka Imre, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  helyettes szóvivője.

Az alkalmazott készítmény melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, ugyanakkor tanácsos becsukni ilyenkor a nyílászárókat és a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Otthonunknál is tehetünk a vérszívók szaporodása ellen. Akár egy pohárnyi vízben is több száz szúnyog fejlődhet. Az udvaron tárolt vödröt, kannát, gyermekjátékot ajánlott felfordítani, hogy az esővíz ne gyűljön össze benne. A szakemberek tanácsa az is, hogy fedjük le az esővízgyűjtőket sűrű hálóval és rendszeresen cseréljük az állatok itatóvizét.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek