Melegben kopnak a téli abroncsok

2024. április 8. (hétfő)

Nagyüzem van a gumiszervizekben. A jó idő beálltával az autótulajdonosok téliről nyári abroncsra váltanak. A szakemberek szerint azonban aki sokat van úton esti és éjszakai órákban, még várjon a gumicserével.

Folyamatosan cserélik az autókon a gumiabroncsokat a szerelők. Napok óta nem, vagy nehezen lehet időpontot kérni a gumiszervizekben. A hirtelen jött áprilisi melegben az autótulajdonosok a téli gumikat nyárira cserélik. „Ez a négy tenyérnyi felület tartja az úton az autót, tehát nagyon fontos, hogy megfelelő abroncsokkal legyen az autó. Nekem nagyon fontos, hogy én haza is érjek ezzel az autóval és nem véletlenül kell lecserélni. Más tulajdonsága van a téli, más a nyári guminak. A hőmérséklet, a tapadás, a különböző csapadékokban az ellenállás, tehát mindenképpen fontos.”- mondta Aradvári Mariann..

Cserép Ferenc gumiszerviz tulajdonos azt mutatja, hogy egyetlen dologra mindenképpen figyelni kell a gumik állapotánál. Magyarországon nincs arra előírás, hogy mikor váltsunk nyári gumira. Közlekedhetünk nyáron téli abronccsal is és télen nyárival is, ha megvan a jogszabályban előírt profilmélység. Érdemes figyelembe venni, hogy ha nem az évszaknak megfelelő gumival közlekedünk, az komoly kockázatot hordoz.” A nyári gumiabroncsot a KRESZ  szerint 1,6-2 mm-ig használhatjuk, de én azt javaslom, hogy három mm alá ne koptassuk az abroncsot. Ugyanis nyáron jobban esősebb az idő és az aquaplaning jelenséggel felúszhat az autó és elvesztjük a gépjármű fölött az uralmat.”- adott tájékoztatást Cserép Ferenc a gumiszerviz tulajdonosa.

Nem szabad elfelejteni  a 7 Celsius fokos középhőmérsékletet, amely egyfajta jelzőszámként szolgál a csere időpontjának kiválasztására. Sok autós félelme tavasszal az, hogy a meleg után hirtelen visszatér a rossz idő. Azt mondják a szakemberek, hogy április 20-a után érdemes a gumikat átcserélni. Ugyan jobban kopik melegben a téli gumi, de pár nap alatt nem jelentős a kopás. A biztonság pedig mindennél többet ér az utakon. A külföldre utazóknak – hogy elkerüljék a büntetést- szem előtt kell tartani azt is, hogy  míg Csehországban és Romániában március 31-ig kell téli abroncsokat használni, addig Ausztriában ez az időpont április 15.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek