Méltó helyen a civil szervezetek

2024. május 3. (péntek)
KesztHelyi identitás

Újabb közösségi ház újult meg Keszthelyen. A Család és Gyermekjóléti Központ által működtetett, de több civil szervezetet is befogadó Szalasztó utcai épület rekonstrukciója valósult meg. A beruházásnak köszönhetően méltó körülmények között tarthatják meg foglalkozásaikat a fogyatékkal élők, és a családsegítő központ munkatársai.

Nyílászárókat cseréltek, festettek és új vezetékeket húztak be az épületbe. A helyiségek már nagyon rossz állapotban voltak, ezért volt szükség a felújításra. Az épületet a látás- és mozgássérültek, az autizmussal élők is használják, de itt működik a Kolping Segítő Szolgálat, és itt tartja kortárssegítő foglalkozásait a Család- és Gyermekjóléti Központ.

„Azért fontos számunkra ez a megújulás, mert nagyon kulturált és rendezett keretek között tudjuk megtartani a nagyobb megbeszéléseinket, a kortárssegítő csoportjainkat, remélhetőleg hamarosan a szülő csoportjainkat is. Kaptunk egy olyan teret, ahol a gyerekek a későbbiekben ingyen wifi meg egyéb más szolgáltatások mellett összegyűlhetnek, és csökken a kallódás, és az utcán töltött idő.” – tájékoztatott Jakabfi László, a Keszthelyi Család és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.

A közösségi ház számos civil szervezetet is befogad. Az ünnepélyes átadóra őket is meghívták, hiszen számukra is kiemelten fontos, hogy modern és kulturált körülmények között tartsák meg az összejöveteleiket. A felújítást a VÜZ Kft. végezte, de nagyon sok önkéntes is besegített a munkába. Emellett tárgyi felajánlások is érkeztek. A közösségi házak felújításának ez az utolsó állomása Keszthelyen.

„A CLLD projektekben, amelyekben több közösségi házat – mint a Külső Zsidi úti vagy a Kultudvar – megújítottunk, erre is sor kerülhetett. Ez volt az utolsó a sorban, több projektes nehézségen kellett átmenni. Ugyanazok a szervezetek használják, akik azelőtt is – a fogyatékkal élőknek, a rászorulóknak biztosítunk helyet, akik nagyon jó együttműködésben voltak ezidáig is.” – emelte ki Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

Az átadón elhangzott, Keszthely önkormányzatának nem csak az idősek, hanem a rászorulók segítése is kiemelten fontos. Ezért is nagy öröm, hogy a beruházással méltó körülményeket tudtak teremteni a különböző foglalkozásokhoz. Az épületet a családsegítő és a civil szervezetek mellett az iskolai és óvodai szociális munkások is használják.

„Önkormányzatnak az egyik legfontosabb feladata a rászorulóknak a segítése. Ez egy olyan hely, ahol leginkább a különböző okokból rászorultak – látássérültek, esetleg fogyatékosok bizonyos szempontból, mozgáskorlátozottak, és mások is összejöhetnek, és részben foglalkozások, meg segítő szolgáltatások vannak számukra. Itt van a Kolping is, a családsegítő is, és elég méltatlan körülmények között voltak.” – tette hozzá Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A közösségi ház 30 millió forintból újult meg. A továbbiakban újabb bútorokkal és egyéb berendezési tárgyakkal bővül majd a helyiség.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek