Méltó környezetben az erőd romjai

2009. december 12. (szombat)

Civil kezdeményezésű összefogással megtörtént a fenékpusztai római kori erőd területének megtisztítása. Az eredményekről pénteken felelős vezetők győződtek meg.

Ruzsics Ferenc, a város polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: örömmel állt az őt megkereső Hadnagy Károly, közéleti Balaton-kutató kezdeményezése mellé. A Városüzemeltető Kft.-nél közmunkaprogramban foglalkoztatottak egy hónapon át dolgoztak a területen, megtisztították az erőd alapjainak környezetét. Közvetett haszna volt a munkának, hogy a kinyert, téli tüzelőként felhasználható faanyagot rászorulóknak adták. A város két éven belül turisztikai látványosságként szeretné számba venni az erre kiemelten méltó régészeti örökséget. Ehhez csatlakozott dr. Czoma László, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója is. Elmondta: a tereprendező munkában a múzeum kertészeti dolgozói is részt vettek. Több kész tervről is említést tett, köztük a rommező és a hajdani ménestelep rekonstruálásáról.

Dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke elismeréssel szólt a kezdeményezésről. Mint mondta: ez segíti az ügyre terelni a figyelmet, a fejlesztés érdemi támogatására pedig megteszi a szükséges javaslatokat.

(forrás: Zalai Hírlap, Horányi Árpád www.zalaihirlap.hu)