Mentőautót adományoztak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának

2020. június 29. (hétfő)

A legkorszerűbb eszközökkel felszerelt járművet a Gattyán Alapítvány segítségével tudta beszerezni a szakszolgálat. A támogatás célja, hogy a Balaton, mint kiemelt turisztikai régió rendelkezzen egy kizárólag a vízimentők munkáját segítő mentőautóval. A járművet csütörtökön mutatták be Balatonfüreden.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata április elején, a közösségi oldalán tette közzé adománygyűjtő akcióját, melynek célja egy új mentőautó megvásárlása volt. A járvány miatt kialakult helyzet inspirálta a vízimentőket arra, hogy a szárazföldön is elindítsanak egy mentőegységet, amellyel szezonon kívül is hasznos segítséget nyújthatnak a Balaton régiójában élőknek.

„Van egy közös szlogenünk a balatoni régióban a hatóságokkal, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava. Én azt gondolom, hogy ez egy újabb állomása ennek. Ha tudunk és látjuk még a hiányokat, vagy a jobbá tételét a dolgoknak – mi ebben láttuk azt, hogy itt van egy ilyen lehetőségünk. Ez egy fantasztikus dolog, hogy 10 hét alatt sikerült ezt átvinnünk” – nyilatkozta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke.

A mentőautó teljes vételára 31,5 millió forint volt, amit a Docler cégcsoport alapítványai biztosítottak. A Gattyán György nevével fémjelzett alapítványok a járványhelyzet kezdete óta keresik a lehetőséget, hogy célorientáltan enyhítsék a károkat, és támogassák a bajbajutottakat.

Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító tulajdonosa: „Kifejezetten nem néztük az összeget. Azt gondolom, hogy amikor az ember adományoz, akkor az nem lehet egy iránymutató, hogy mi mennyibe kerül, hanem azt kell nézni, hogy hova kerül az eszköz és akikhez kerül, mennyire becsülik meg. Én azt gondolom, hogy a vízimentőknél ez megkérdőjelezhetetlen, éppen ezért tiszta szívvel adományoztuk ezt a mentőautót.”

Több támogató is a kezdeményezés mellé állt, akik segítségével egy lélegeztető gépet is vásárolnak. A mentőautó kompatibilis a mai mentési rendszerrel. Ugyanilyen autók futnak az Országos Mentőszolgálatnál. A rohamkocsi-felszereltségű jármű Ábrahámhegyen fog állomásozni. Az egység jelentős mentőerőként vesz majd részt az életmentésben a Balaton környékén.

Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója: „Illetve ezzel párhuzamosan a déli parton is, hiszen a másik autójuk, másik egységük, a mentőtiszti kocsi átkerül a déli partra. Gyakorlatilag az északi és déli oldalon plusz egy-egy mentővel egészül ki az Országos Mentőszolgálat mentőkapacitása.”

A mentőautó szombattól már szolgálatba is áll. 10-21 óráig lesz ügyeletben és az Országos Mentőszolgálat irányítja majd. A szolgálatot a VMSZ önkéntesei látják el, akik többségében a kórházi dolgozók, vagy az Országos Mentőszolgálat munkatársai.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

a felvételeket köszönjük a Füred Televíziónak és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának

https://tvkeszthely.hu/hirek/7194-mentoautot-adomanyoztak-a-vizimentok-magyarorszagi-szakszolgalatanak