Mentőöv a strandolókért

2019. augusztus 19. (hétfő)

Új, egységes tájékoztató táblákkal kívánják megelőzni a baleseteket a balatoni strandokon. Kísérleti jelleggel öt településen, köztük a keszthelyi Városi strandon is láthatóak a táblák. A Mentőöv elnevezésű program ötletgazdája a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, akik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának mentorálásával és a Balaton Fejlesztési Tanács, illetve az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Minisztérium támogatásával indították el a programot.
A keszthelyi Városi strandon már a bejáratnál látható a Mentőöv program keretében kihelyezett tábla. A plázsnál, a lépcsőknél és a Szigetfürdőn is figyelmeztetik a fürdőzőket, de a vízibicikli kölcsönzőnél is olvashatóak a tanácsok. Keszthelyen 11 darab strandi lépcső táblát helyeztek el.

„Nagyon jó, mert biztonságos, el kell olvasni az biztos és figyelni kell rá, hogy mennyire megyünk be a vízbe. – Nagyon jó, mert tájékoztat a víz mélységéről, hogy mikortól fog mélyülni és egy kicsit biztonságosabb érzés, hogy bátrabban mehet az ember a vízben” – vélekedett két strandoló, Szilágyi Krisztina és Attila.

A táblákon fürdőzési tanácsok, mederrajz, a strandon található elsősegélyhely leírása, viharjelzés segédlet, a 112-es segélyhívószám és egy a helyszín beazonosítását szolgáló kód is található. Ennek segítségével pontosan behatárolható a mentést végzőknek, hogy hol van szükség a segítségre.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke: „Az irányítószámmal kezdünk, ugye 8360, 1-es strand, tehát ez a legnagyobb, 1-es, Városi Strand, és a 07-es lépcsőnél állunk itt, a másik a 06-os. Pontosan azért minden lépcsőhöz tettünk, hogy legyen egy támpontja gyakorlatilag a bajbajutottnak, vagy a bejelentőjének és azoknak a szervezeteknek, akik ide küldenek segítségre mondjuk egy hajót, vagy egy mentőautót. Tehát ezek nagyon fontos információk és ezeknek a tábláknak a kihelyezésével egy időben bekerültek a GPS koordináták, tehát egyértelműen gyorsabban tudunk a helyszínre segítséget küldeni.”

A prevenciós programot a 2017. nyarán történt vízi balesetek kiemelkedően magas száma miatt indították el. A szakemberek szerint a balesetek okai mögött gyakran az információhiány, az önismeret hiánya, a felkészületlenség, vagy az emberi felelőtlenség áll, így a hatékony megelőzésben a különböző kommunikációs eszközök komoly szerepet játszhatnak.Kísérleti jelleggel egyelőre öt balatoni strandon, 73 különböző típusú táblát helyeztek ki.A Mentőöv program keretében a vízirendőrök és vízimentők előadásokat is tartottak. 133 alkalommal, 7310 diákot tájékoztattak a megelőzés fontosságáról.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6324-mentoov-a-strandolokert?fbclid=IwAR3VKTGRZ1pISqsY514OJsLBfZeLjIt88YJj1NyuDWZZ9uxunsVWlL57azE