Merre tovább ipartestületek?

2023. május 5. (péntek)

Fórumot rendeztek a régió iparosainak Keszthelyen. Az országos programsorozat helyi állomásán arra keresték a választ, hogy mik a kis- és családi vállalkozások legégetőbb problémái. A tanácskozáson az utánpótlás, a rezsiköltségek és a felnőttképzés is szóba került.

Kőműves, festő, autószerelő, cukrász – csak néhány abból a kettőszáz szakmából, amit képvisel az Ipartestületek Országos Szövetsége. 165 testület tartozik az országos szervezet alá, mely a kis- és mikro vállalkozók legnagyobb országos képviselete. Becslésük szerint 35 és 40 ezer között van az országos taglétszám.

Az IPOSZ regionális fórumokat szervezett. Keszthely volt az ötödik állomás. A munkaértekezletek célja, hogy az országos közgyűlést előkészítsék. Arra keresték a választ, hogyan látják az iparosok a jövőt, milyen irányt kell vennie az IPOSZ-nak. Az ország minden régiójában a legégetőbb kérdés a munkaerő.

Németh László, az IPOSZ elnöke: „Nagyon-nagyon kevés a munkaerő. Nagyon nagy problémát látnak az iparosaink abban, hogy ki veszi át tőlük majd azt a lakossági szolgáltatást majd, amit ők végeznek. Hogyan lehetne kinevelni azokat a szakmunkásokat, akik komplex tudással be tudnak szállni a lakossági szolgáltatásba, illetve akikből ki lehet majd nevelni a jövő vállalkozóját, akik ezeket a lakossági megrendeléseket átveszik és kiszolgálják őket.”

Az iparosok még a felnőttképzés terén fogalmaztak meg észrevételeket. Az IPOSZ is úgy látja, hogy törvényi módosítások szükségesek ezen a területen. Állandó kérdés a generációváltás, szeretnének minél több fiatal tagok a soraik közé csábítani. Az energiaválság szintén aktuális probléma, mely a Keszthelyi Ipartestületet és tagjait is érinti.

„Helyben, amit tudunk a kis mikro- és családi vállalkozásoknak segítünk. Most tényleg szükség van, hogy a segítség meg legyen. Nagyon sok iparos küzd, vagy vissza is adja az iparát, mert a rezsiköltség óriásian magas, meg felmentek az anyagárak is. De mindenben megpróbálunk segíteni, mint akiket megválasztottak vezetőnek, kötelességünk hogy mindent megtegyünk az érdekükben” – nyilatkozta Nádler József, a keszthelyi és megyei ipartestület elnöke.

A Keszthelyi Ipartestületnek 105 tagja van. Számos gyémánt- és aranygyűrűs mestert tudhatnak soraik közt, de van olyan, aki már 60 éve tagja a társaságnak. Két ügyvéd áll a vállalkozók rendelkezésére, ingyenes jogi tanácsadást nyújtanak. A székházat a tagok ingyen használhatják, akár családi rendezvényekre is. A tagdíj jelképes. Ebből nem is tudná magát fenntartani a 138 éves szervezet. Az épület bérleti díjaiból biztosítják a működést.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10320-merre-tovabb-ipartestuletek

Képek