Meseórákon repülnek vissza az időben

2019. április 1. (hétfő)

Kalandos utazásra várják április 12-ig az óvodásokat és az általános iskolásokat a Helikon Kastélymúzeum tavaszi programján. Folytatódnak a 2106-ban elkezdődött kastélymesék. Ezúttal a főúri utazásokba kalauzolják a gyerekeket, a helyszín pedig az Amazon Ház Látogatóközpont.
Iski Szilvia a Helikon Kastélymúzeum történésze játék szereplőket mutat be az egyik általános iskola 4. osztályosainak. A Kastélymesék sorozat elindítója a kastélyban élő Daru Domonkos és Bagoly Bonifác történetet írója tovább szőtte a kalandos történetet. Ezúttal 14 új szereplővel és kilépve a főúri kastélyból az Amazon Ház Látogatóközpontba.

„Az a célunk,hogy valamelyest segítsük az iskolai és az óvodai munkát is,Ezek a meseórák nem hagyományos tanítási órák, hanem itt igazából arra vagyok kíváncsi,hogy mennyi kreativitás, mennyi fantázia ,ötlet van a gyerekekbe.”-mondta a történész.

Az iskolások kesztyűbábok segítségével ,igazi 20.század eleji utazáson vettek részt. Megismerkedtek olyan közlekedési eszközökkel amiket eddig csak könyvekben,képeken láttak. Egy –egy állat szerepébe bújva pedig nagy utazást tettek a régi autókon, motoron vagy épp a kerékpáron. Persze útközben a Húsvét közeledte miatt tojást is kellett szállítani.

„Én voltam Nelli,az elefánt,aki nem fért be az autókba,ezért én biciklivel jöttem és sajnos én nem tudtam tojást hozni.”-mesélt Aranyos Luca a meseóra után.

A múzeumpedagógiai programon az oktatási intézmények szívesen vesznek részt. Nem csak bővíti a tanulók ismereteit,hanem élményt is ad.

A kicsik tanító nénije, Szabóné Csordás Mónika elmondta:”én úgy gondolom,hogy a mesék nagyon fontosak főleg a gyerekeknek főleg a hallott mese nem a képi világ amit a TV-ben láthatnak a gyerekek.Az iskolában is nagyon fontosnak tartjuk a mesét általában mesékkel kezdjük a napot.

A kalandozás az udvaron is tartogatott meglepetéseket. Láthatatlan tojáskeresésbe kezdtek a Csány-Szendrey Általános Iskola tanulói. Tojás nem volt, de élmény annál több a keszthelyi kastély meseórán.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5884-meseorakon-repulnek-vissza-az-idoben?fbclid=IwAR0cqIIB_KgVnaKGczB-Yf_RxKo08k14z8UqT31a6PinBaQTKPcrFu4Lnc0