Mesterek Keszthelyen

2018. augusztus 23. (csütörtök)

40 táblán kezdődött meg a 37. Nemzetközi Sakkverseny. A Hévízi László Emlékversenyt is magába foglaló viadal nyolc napon keresztül zajlik. Több nemzetközi mester is színesíti a mezőnyt. Szakértők szerint a Keszthelyi Spartacus sporteseménye rangos helyet foglal el a versenynaptárban. A versenynek ezúttal is a keszthelyi VSZK ad otthont, így a versenyt, a szállás és az étkezést is egy helyen tudják biztosítani.
Öt ország sakkozói jöttek el a keszthelyi versenyre – hangzott el a megnyitón. Szalai István kiemelte, hogy nagyon jó mezőny gyűlt össze. A főszervező elmondta, hogy a keszthelyi viadal nagyon népszerű, a résztvevők száma évek óta közelíti, néha meg is haladja a 100 főt.

„Erre a versenyre joggal lehetünk büszkék, hiszen pillanatnyilag konkurenciák is vannak, hiszen máshol is rendeznek most versenyt az országba, sőt hozzánk, Keszthelyhez közel is van nemzetközi verseny. De ennek a versenynek nagy a vonzása, hiszen rendszeres visszatérők vannak, akik nagyon sok éve ide járnak városunkba” – nyilatkozta Szalai István.

A megjelenteket a város polgármestere, Ruzsics Ferenc is köszöntötte, de jelen volt a házigazda intézmény igazgatója és címzetes igazgatója is. A verseny 9 fordulóját svájci rendszerben bonyolítják. Ennek alapelve, hogy minden fordulóban az előzőleg azonos vagy hasonló teljesítményt elért versenyzők kerülnek szembe egymással. A zalaegerszegi, de Szentgotthárdon sakkozó Takács Balázs, mintegy húsz éve jár a keszthelyi versenyre. 2013-ban megnyerte a viadalt. Jelenleg is az esélyesek között tartják számon.

„Én vagyok az első kiemelt, úgyhogy nálam erősebb játékos itt most nincs, de sokan vannak, akik erősek és nem lesz könnyű” – mondta a sakkozó.

A mezőnyben 3 nemzetközi mester és 8 FIDE-mester is megmérkőzik. A keszthelyi verseny sajátossága, hogy a fiatal és az alacsonyabb élőponttal rendelkezők akár mesterekkel is összekerülhetnek, ami nagyon jó felkészülési, edzési lehetőség. A szakértők szerint nincsen igazi favorit.

„Ez a keszthelyi verseny érdekes, mert az utóbbi években szerintem senki nem találta volna el a végső győztest, ugyanis van egy kiegyensúlyozott, úgymond eleje a mezőnynek, egy 10-15 fő, akik közül szerintem az idén is bárki megnyerheti a versenyt. Úgyhogy én nem mernék vállalkozni arra, hogy X, vagy Y nyer, mert biztos tévednék”- vélekedett a Magyar Sakkszövetség alenöke, Horváth Tamás.

A verseny augusztus 28-ig tart. A színvonal mellett a szórakozási lehetőségek miatt is népszerű a rendezvény. A nevezők ingyenes strandbelépőt is kaptak a város jóvoltából.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9031/mesterek-keszthelyen/