Mestereket avattak, Keszthelyre aranykoszorús mesterlevél is került

2023. december 7. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Újabb mestereket avattak Zala vármegyében. A Kereskedelmi és Iparkamara zalaegerszegi rendezvényén öt kozmetikus- és hat autószerelő mester vehette át a szakma legmagasabb szintjét jelentő oklevelet.

Aranykoszorús kozmetikus mester lett Linhart Rita. Az Asbóth iskola igazgatóhelyettesét korábbi tanítványai terjesztették fel. A nemzetközileg elismert szakember úgy véli, ez a legnagyobb szakmai kitüntetése.

„Én azt gondolom, ha valaki eljut egy mestervizsgáig és bevállalja azt, hogy tanul és még plusz tudást rak le az asztalra, a vendégei és a saját érdekében, hogy minél nagyobb tudást tudjon kiépíteni, akkor az egy fantasztikus dolog és ha ennek én is egy picit a részese vagyok az oktatással, akkor az még jobban szívet melengető dolog” – nyilatkozta az aranykoszorús mester.

Linhart Rita szerint 30 éve is nehéz volt a kozmetikus szakma, kiváltképp a mestervizsga elsajátítása. A mai rohamosan fejlődő világban még nehezebb dolguk van a tanulóknak, hiszen a technológia és az anyagok még gyorsabban fejlődnek, változnak.

Az elmúlt hét évben 370-en tettek mestervizsgát Zala vármegyében. Ezúttal öt kozmetikus- és hat autószerelő mestert avattak.

Csiszár Ádám autószerelő mester: „Gyerekkori álmom volt, hogy ezt a szakmát csináljam. Édesapám is ezt a tevékenységet folytatja. Több mint tíz éve dolgozom ebben a szakmában és szerettem volna egy magasabb szintre fellépni és hála Istennek sikerült ezzel a mesterképzéssel.”

A képzés és vizsgáztatás a kamara feladata. Mesterlevelet az kaphat, aki szakmai képesítéssel és gyakorlattal rendelkezik, illetve teljesíti a vizsgát. A mestervizsga célja a szakmai fejlődés és a tanulóképzés. Csak mesterlevél birtokában lehet tanulót foglalkoztatni. A szakképzés nemzetgazdasági érdek, ezért azt támogatja az állam.

„A kamarához rendelt feladatként és a kormány támogatásával azok, akik részt vesznek a mesterképzésben – ha nem önerőből finanszírozzák – akkor 80 százalék támogatást kapnak és csak 20 százalék önerőt kell hozzá biztosítaniuk” – mondta Kovács Dezső, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azt tapasztalja, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a mesterlevél népszerűsége. A szakmaspecifikus ismeretek mellett pedagógiai módszertanból és vállalkozásvezetési ismeretekből áll a mestervizsga.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV via Zalaegerszegi TV

Képek