Metszési tanfolyam a Georgikonon

2023. március 10. (péntek)

Március a gyümölcsfák metszésének időszaka. Főként a csonthéjasok gondozását kell ilyenkor elvégezni, de a rügypattanásig metszhetőek még az almatermésűek is. A MATE most segítséget is nyújt ezekben a munkálatokban, március utolsó két hétvégéjén metszési tanfolyamot indít az országban öt helyszínen, köztük Keszthelyen is.

Már mindenhol elkezdődött a gyümölcsfák metszése. Az almát és a körtét a téli időszakban is lehet metszeni, a csonthéjasok esetében azonban célszerű megvárni a virágok megjelenését. A cseresznye, a meggy, a barack és a szilva ugyanis érzékeny a betegségekre, és a vágás során keletkező sebekbe könnyen bejutnak a baktériumok. A metszés esztétikai célokat is szolgál, de elsősorban a terméshozamra és a fák egészségére van hatással.

„Az almatermésűek metszését már be kéne fejezni, mert a rügypattanás időszaka már megkezdődött. Március közepétől kezdődik a fontos metszési időszaka a sárgabaracknak. Ez több okból is ebben az időszakban történik. Főként egy betegség ellenállóság miatt, hogy a gutaütés betegség 15oC fölött már nem fertőz. A metszésnél arra kell törekedni, hogy a fát vegetatív és generatív egyensúlyban tartsuk. Ez azt jelenti, hogy termésünk is legyen, és a fa tudjon növekedni, hogy a következő évi termőképletek is megjelenjenek.” – tájékoztatott Salamon János, a MATE Kertészettudományi Intézet Georgikon Campus Gyümölcstermesztési Tanszékének technikusa.

A metszésnél fontos az is, hogy az adott növénynek megfelelő koronaformát alakítsunk ki. Ez az almatermésűek esetében sudaras, a csonthéjasok esetében pedig nyitott. Ez utóbbi azért fontos, hogy a fény könnyebben bejusson a koronába. Sokaknak okoz problémát, főként, akinek csak néhány gyümölcsfájuk van, hogy szakembert találjanak a metszés elvégzésére. Ebben szeretne most segíteni a MATE Kertészettudományi Intézete egy tanfolyam elindításával, amely a gyakorlott termesztőknek is segíthet.

„A kutatóhálózati lefedettség lehetőséget biztosít akár számukra is új lehetőségek, kutatásban tapasztalt technológiai elemek bemutatására. A metszés lényege az alaptulajdonságoknak az ismertetése, a termőrészek megismerése, hogy tudják, hogy mégis min várható a gyümölcs. Ennek megfelelően a koronaformák és a faj, fajta igényeinek megfelelő koronák, termőfelületek kialakításának a bemutatása.” – emelte ki Dr. Varga Jenő, a MATE Kertészettudományi Intézet Georgikon Campus gyümölcstermesztés-oktatója.

A tanfolyam az ország öt pontján – köztük Keszthelyen is – március 17-18-án, illetve 24-25-én zajlik. A helyek száma korlátozott, de jelentkezéseket még a héten fogadnak. A képzés vizsgával zárul, az érdeklődők pedig tanúsítványt kapnak annak elvégzéséről.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek