Mi lesz a madárgyűrűzővel?

2015. augusztus 31. (hétfő)

Veszélybe került a fenékpusztai madárgyűrűző fenntartása. Egy jogszabályi változás miatt az állomás elesett egy legelő után járó területalapú támogatástól. Az évi 8-9 százezer forint a bázis éves büdzséjének mintegy háromnegyede. Az idei évben már 450 sérült madarat láttak el. A beteg gólyákat, baglyokat, ölyveket és társaikat a térségben máshol nem fogadják és gyógyítják.

Évente mintegy nyolcezer látogató, köztük turisták, táborozók, iskolások és egyetemi hallgatók ismerik meg itt a Balaton madárvilágát, ám a Madárgyűrűző és Repatriáló állomás fenntartása most veszélybe került. Az állomáshoz tartozik egy a 16 hektáros terület. A marhák legeltetése után az erre megigényelt területalapú támogatásból finanszírozták a madármentést. Benke Szabolcs, az állomás vezetője meséli, hogy jogszabályi változás miatt már nem jogosult az állomás erre a pénzre, mint kiderült, már két éve. Erről nem tudtak a bázison, most az alaptalanul felevett pénzt vissza kell fizetni az államnak. Ezt a Magyar Madártani Egyesület megtette, de ráterhelik a Zala Csoport büdzséjére. Az állomáson most azon dolgoznak, hogy a tudomásukon kívül két évig alaptalanul felvett támogatást ne kelljen visszafizetni. Az eddig évente befolyó 8-900 ezer forintból finanszírozták a madármentést, a kiszállásokat, az állomás bérleti díját. Elsődleges célja a fenntartó Madártani Egyesületnek, hogy hosszútávú együttműködéseket kössön például a keszthelyi önkormányzattal, intézményekkel, vagy a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal.

Az MME Zala csoportjának titkára Darázsi Zsolt elmondta, hogy több olyan tevékenységük van, melyet finanszírozás ellenében végezhetnének. Ezeknek a lehetőségét keresik most. Kitűzők megvásárlásával már lehet segíteni közvetlenül az állomást. Tervezik, hogy szállodákban, és sokat látogatott helyeken is árusítják majd ezeket.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)