Mi történik a sárga zsákokban gyűjtött hulladékkal?

2011. július 24. (vasárnap)

Július elsejétől a Keszthelyi HUSZ Hulladékszállító Egyszemélyes Nonprofit Kft. végzi a városban a hulladékszállítást. Azért döntött így a képviselőtestület áprilisban, hogy a jelenlegi rendszer jól működő elemeit megtartva hosszú távon biztosítani tudja a lakossági árak alacsony szinten tartását.

A hulladékkezelés és -szállítás keszthelyi rendszere országos szinten kiemelkedő. Az elsők között vezette be a város a biológiailag lebomló anyagok külön gyűjtését, és régóta működik a hasznosítható hulladékfajták szelektív kezelése. A lakosság segítségére, odafigyelésére is szükség van azonban ahhoz, hogy a hulladékból hasznos termék, és ne szemét legyen!

Az ún. sárgazsákos szelektív begyűjtés során a hulladék először a KETÉH Kft. keszthelyi telepének válogatósorára kerül, ahol fajták szerint különszedik csomagolási papírhulladékot, műanyagokat, fémeket, és társított italkartont. A hasznosításra alkalmas anyagok bálázást követően a feldolgozóüzemekbe kerülnek, majd ezután különböző formában visszatérnek a gazdasági körforgásba. A papírhulladékból újra papírt gyártanak, a műanyagokból fóliát, zsákokat, flakonokat, virágládákat, csöveket, vagy éppen polár pulóvert is előállíthatnak. A társított italos doboz papír összetevőjéből kartondoboz, hullámpapír vagy papírtörlő készülhet, míg a műanyag és alumínium részeket energetikailag hasznosítják. A használt alumíniumcsomagolásból olvasztás után kerékpár-, autó- és motoralkatrészek is készülhetnek.

Bár a beérkezett sárga zsákok tartalmát a hulladékkezelő központban átválogatják, nagyon fontos, hogy csak az újrahasznosítható anyagokat, a CSOMAGOLÁSI hulladékot gyűjtsék ilyen módon!

Ami a zsákba kerülhet:

Papírhulladék:
– kisebb papírdobozok (pl. teás, sajtos, gabonapelyhes, tojásos, stb.)
Fémhulladék:
– italos (üdítős, sörös) dobozok
– konzervdobozok
Műanyag hulladék:
– üdítős, ásványvizes, sörös, citromleves palackok (PET) kilapítva
– fóliák (szatyrok, zacskók)
– flakonok (tisztítószeres, tusfürdős, samponos – kiöblítve)
– margarinos, joghurtos poharak (elmosva)
Italoskarton-doboz:
– tejes, gyümölcsleves többrétegű kartondoboz (tisztán és kilapítva)

A zsákba egyéb tárgy (akkor sem, ha műanyagból vagy fémből van, pl. fogkefe, virágcserép, játékok, bútor, írószer, stb.), ruhanemű, üveg, elektronikai és háztartási szemét nem kerülhet!

Közös érdekünk, hogy növeljük a hasznosítható anyagok mennyiségét és csökkentsük környezetterhelést. Kérjük, hogy figyelmesen gyűjtsék az újrafelhasználható hulladékot, hogy ismét termék, és ne szemét legyen belőle! Együttműködésüket köszönjük!

Ha bármi kérdésük van, szívesen állnak rendelkezésükre az alábbi elérhetőségeken:

Keszthelyi Hulladékkezelő Központ
Keszthely, 0249/7 hrsz, a Fenéki úton a DRV szennyvíztelep mellett
Nyitva tartás: hétfő-péntek 8-16 óráig
Telefon: 83/510-362, 510-363, 30/522-7894
E-mail: keteh@t-email.hu

Kapcsolódó cikkek:
Új zsákok a biohulladéknak
Mit vihetünk a szelektív gyűjtőszigetre?
Felvették a kesztyűt Keszthelyen is
Olcsóbb hulladékszállítás, hatékonyabb zöldterület-gazdálkodás
Legyünk válogatósak – hulladékkezelési tapasztalatok
Arany Hangya hulladékgazdálkodási díj Keszthelynek
A szelektív hulladék útja
A szemét gond, de a hulladék érték lehet