Milyen a közbiztonság Keszthelyen? A polgármester és a rendőrkapitány tájékoztatott

2021. január 28. (csütörtök)

A város közbiztonságáról tartott sajtótájékoztatót a polgármester és a rendőrkapitány. A Vásártéren történt késeléssel kapcsolatos ellenzéki véleményre reagálva statisztikai adatokkal mutatták be: jelentősen csökken a bűncselekmények száma. Az ismerté vált bűneseteké 2019- ről 2020-ra például 16 százalékkal, 300 alá.

Ez az elmúlt tíz év legkedvezőbb adata – emelte ki dr. Andor László alezredes, a helyi rendőrkapitányság vezetője. Elmondta még: csökkent a lakosság biztonságérzetét jelentősen rontó lopások, lakásbetörések és a kiemelten kezelt közterületi bűncselekmények száma is.

– Tavaly Keszthelyen nem volt rablás, kifosztás, zsarolás, gépkocsilopás, gépkocsifeltörés – emelte ki dr. Andor László. – Ezek a számadatok is igazolják, hogy a városban, illetve a Keszthelyi Rendőrkapitányság településein stabil és jó a közbiztonsági helyzet. A kapitányságunk nyomozásainak eredményessége (74,6 százalék) csúcsot döntött az elmúlt évtized adatait figyelembe véve. Ez 2010-hez képest 10 százalékkal jobb eredmény.

A kapitányságvezető szólt a késelésről is, melyről múlt kedden 18.48-kor érkezett a bejelentés a rendőrségre. A Vásártér egyik üzletébe tért be egy férfi, akit a dolgozó felszólított, hogy tartsa be a járványügyi szabályokat. A férfi vitába keveredett vele, majd késsel megszúrta az eladó bal karját. A bejelentés után fél órával a rendőrök elfogták és letartóztatták a 30 éves várvölgyi férfit.

A rendőrkapitány hozzátette, hogy Vásártéren és környékén tavaly 8 bűncselekmény – garázdaság, lopás, kábítószer-birtoklás – történt, továbbá bejelentéseket kaptak köztisztasági szabálysértésekről, csendháborításokról, közterületi hangoskodásokról és közterületen történő szeszesital-fogyasztásról.

Dr. Andor László alezredes elmondta, hogy e területen is erősítik a közterületi jelenlétet, és a város más részein is vannak tervek a közbiztonság további javítására. Ezek közé tartozik a közterületi kamerarendszer bővítése és – ahol szükséges – az átláthatóság növelése a növényzet és a közvilágítás átalakításával.

Nagy Bálint polgármester a város és a rendőrség jó együttműködéséről szólt, és köszönetet mondott a kapitányság munkájáért. A vásártéri esettel kapcsolatban hozzátette: a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület képviselője, Molnár Tibor a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében negatív színben tüntette fel a várost. Felszólította a képviselőt, hogy valós tényeket közöljön, és kérjen bocsánatot a rendőrség dolgozóitól és a városrész lakóitól, akikre negatív kijelentést tett.

Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/milyen-a-kozbiztonsag-keszthelyen-a-polgarmester-es-a-rendorkapitany-tajekoztatott-4879066/