Minden a Festeticsek történetét idézi az új játszóházban

2024. január 30. (kedd)
KesztHelyi identitás

Nyílt napot tartottak a Helikon Kastélymúzeum Történelmi Játszóházában. A családok ingyen próbálhatták ki a játékokat egykori fejőházban. A Festeticsek története az épület több pontján visszaköszön. A kastély tematikus programokkal is készül a tavaly átadott attrakcióban.

Teó az anyukájával jött el a Történelmi Játszóházba. A kisfiú amit lehetett, kipróbált. Nagyon jól érezte magát.

„A csúszda tetszik neki a legjobban, de a Sam a tűzoltós csúszkát is megtaláltuk már. Biztos, hogy sűrűbben fogunk ide járni, mert ez volt az első alkalmunk” – nyilatkozta Németh Zsuzsanna. 

A 202 négyzetméteres játszóházban visszaköszön a Festeticsek története. A kastélyt idézi a két gyerekszoba, a színpad pedig az egykor a parkban álló szabadtéri színpadot mintázza. Csúszdák, hinták, ugrálók, zegzugos járatok tarkítják az egykori fejőházat.

Györei-Suba Alexandra„Eljöttünk megnézni, hogy milyen újdonságot kínál a kastély. Nagyon fantasztikus, hogy egy új lehetőség van, hogy a gyerekeket elhozzuk és megismerjük kicsit a fejőházat, illetve a régi játékokat, itt lehetőség van, hogy megnézhessük. A gyerekek élvezhetik és egy kicsit informálódnak arról, hogy régen mivel játszhattak a gyerekek.” 

A fejőházat a főúri család a 19. század végén építette. A tejelő tehenek és borjaik voltak itt. Az év végén adták át a felújított épületet, mely a Bécsi kapu út mentén, a Vadászati Múzeum mögött található. Az épület fogadó helyisége volt Mary Hamilton szalonja, ahol elfogyasztotta az itt készült tejtermékeket. A falon látható delfti kék csempék eredetiek. A miliőt régi terv- és parkrajzok, festmények és a könyvtárból származó ábrázolások adják. Két szobában mutatják be a gyerekeknek sok játékkal a szarvasmarhák életét és a tejtermékeket. Két múzeumpedagógiai terem is létesült.

A Festetics család történetében nagyon fontos volt a hajózás. A 18-19. század fordulóján Fenékpusztán hajógyártó üzem is működött. Több itt épült hajó korabeli rajza is látható a játszóházban. A kétárbócos játszóhajó pedig magát, a híres Phoenix gályát idézi.

Családoknak, óvodáknak és iskoláknak külön tematikus programokkal, meseórákkal készül a kastély. Keresőjáték, zenebölcsi, cserfes csütörtök is lesz. A Történelmi Játszóházba bérletet is lehet váltani.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek