Minden kedvezményezett önkormányzatnak biztosít szociális tűzifát a Bakonyerdő

2023. december 7. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Összesen 165, 5000 fő alatti település önkormányzatának biztosítja a szociális tűzifát a Bakonyerdő Zrt. Az erdőgazdaság évek óta ki tudja szolgálni azokat az igénylőket, akik pályáznak a kormány tüzelőanyag pályázatára. Idén 5 milliárd forintot szánt a programra Magyarország Kormánya.

Rendben zajlott a fakitermelés a szociális tűzifa programhoz. A kormány 2011-ben indította el a Szociális Tűzifaprogramot, hogy évről évre több százezer rászoruló családnak nyújthassanak segítséget. A Bakonyerdő Zrt. évek óta biztosítani tudja a pályázó önkormányzatoknak azt a mennyiséget, amelyet megítélnek nekik. Az erdőgazdaság területén összesen 165 település kap a tüzelőanyagból. A keszthelyi térségben 26 önkormányzat nyert támogatást, nekik összesen 1500 köbméter fát biztosítanak.

„Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy szinte minden település szokott pályázni a Belügyminisztériumnak a pályázati felhívására és gyakorlatilag mindenki tőlünk szerzi be a tüzelőjét.” – mondta el Hoffmann Pál erdészeti igazgató.

A Szociális Tűzifaprogramra minden olyan település pályázhat, amelynek lakossága nem haladja meg az ötezer főt. Ebben az évben nyár végéről tavaszra hozták elő a pályázat kiírást, hogy az önkormányzatok minél hamarabb megkaphassák a támogatást. A kedvezményezett települések a kemény lombos fafajta esetében 23 ezer ft-ért kaphatnak 1 erdei köbmétert, míg lágylombost 15 ezer forintért. Idén a Magyar Államkincstár szeptember 15-ig utalta el a támogatást az önkormányzatoknak. Karmacsra is megérkeztek már a fák, azonban ezeket később fogják még kiosztani. Január végéig adhatják be ugyanis a kérelmet a lakosok.

„A teljes mennyiséget, amit kértünk, nem kaptuk meg. Ez minden évben úgy kerül kiválasztásra, hogy nyilván számba veszik a jogosultak számát és aszerint ítélik meg a településeknek az éppen aktuális évre vonatkozó tűzifa támogatást. Ez a Szociális Tűzifaprogram nálunk 2015 óta tart, tehát azóta gyakorlatilag minden évben igényelünk szociális tűzifát. Eleinte 30 köbméter körüli mennyiséggel és ez évről évre változott nyilván a rászorultak számának függvényében. Tavalyi évben 56 köbmétert, idén 50 köbmétert tudunk kiosztani.” – fogalmazott Kelemen István, Karmacs polgármestere.

A Keszthely térségi önkormányzatok nagy része már elszállította a tűzifát, ez ugyanis a települések feladata. A maradék körülbelül 200 köbméter elvitele is szervezés alatt van.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek