Minden magyar asztalán lehet hal karácsonykor

2022. október 19. (szerda)

Az aszály, az emelkedő energiaárak és a háború is hatással van az idei halgazdálkodásra. Az ágazat fő szereplői mindent elkövetnek azért, hogy továbbra is a megszokott mennyiségű és minőségű hal kerülhessen a horgásztavakba. Az eddigi eredményekről Keszthelyen tartottak sajtótájékoztatót.

Megkezdődtek már az őszi lehalászások a tógazdaságokban. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. folyamatosan telepíti az uszonyosokat a magyar tengerbe. A korábbi évekhez hasonlóan idén is 300 tonna pontyot kötelesek beereszteni a tóba, ebből több mint 117 tonnát már teljesítettek. Ezt a tevékenységüket is beárnyalja azonban az energiaár válság és az aszály. Kevesebb helyszínen tudják vízbe engedni a halakat, Keszthelyen azonban erre van lehetőség.

„Itt a kikötő az egyik legjobb helyszín ebből a szempontból. Meg tudjuk közelíteni még így nagy kamionnal a helyszínt és itt mélyvízbe tudjuk ereszteni a halakat. Ez a saját védett kikötőnk itt és a halak körülbelül 1-másfél óra alatt ki is találnak a Balaton nyílt vizére.” – osztotta meg Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az ágazat nincs jó helyzetben. Az input árak növekedése sújtja a halgazdálkodást is. Jelentős volt az idei évben az alacsony vízállás miatt a madárkár is, hiszen folyamatosan pusztították a halakat. A Balatonon ilyen például a kormorán.

„Nagyon nehéz ellene küzdeni. Jelentős süllőállományt falnak ki évről évre, amit igyekszik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. pótolni. Én azt gondolom, hogy a Balaton vízszintje is reményeink szerint emelkedni fog. Hiszen mintegy 50 centi hiányzik jelenleg a tóból. Természetesen ami a vizeket illeti, több vízben több hal van, nagyobb a testtömeg gyarapodás és ami abban az esetben, ha bőséges lesz a téli csapadék, jövőre a fogási esélyek is nőhetnek.” – mondta el Dr. Németh Zsolt a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke.

A horgász szervezeteknek kötelessége a haltelepítésről gondoskodni. A megnövekedett árak miatt azonban a termelt halak ára is növekedett. A Magyar Országos Horgász Szövetség több szempontból segítheti az egyesületeket.

„A horgász szervezetek kapnak támogatást arra, hogy például a halőreiket fölszereljék ruházattal, csónakkal, éjjel látó berendezésekkel, drónokkal, motorokkal vagy autókkal. Emellett persze fontos az, hogy a vizekbe megfelelő mennyiségű halat is telepítsenek. Ez a halgazdálkodási tervükben benne van. És ennek a tervnek az eléréséhez anyagi támogatást is kaphatnak tőlünk.” – ismertette Dr. Szűcs Lajos a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke.

21.000 tonna halat termeltek eddig, melyek 83%-a ponty. A szervezetek előrevetítik, hogy karácsonyra minden magyar ember asztalára kerülhet a legnépszerűbb halból. A MA-HAL önkéntesen korlátozta az exportot, a legfontosabb a hazai vásárlók kiszolgálása. A szervezet előrevetítése szerint 1800-2000 forintot is elkérhetnek majd a ponty kilójáért.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9662-minden-magyar-asztalan-lehet-hal-karacsonykor

https://tvkeszthely.hu/hirek/9662-minden-magyar-asztalan-lehet-hal-karacsonykor