Minden szavazókört lezártak Keszthelyen

2024. június 7. (péntek)
KesztHelyi identitás

A terveknek megfelelően haladnak a vasárnapi választás előkészületei Keszthelyen. Péntek estig berendezték, átvizsgálták és lezárták a 17 keszthelyi szavazókört. A polgármesteri hivatal mellett a VÜZ, a GESZ, a rendőrség és a fogadó intézmények munkatársai is azért dolgoznak, hogy mindenki zavartalanul voksolhasson a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választásán.

A 16-os szavazókörben 1006 választásra jogosult állampolgár járulhat itt az urnák elé. A többihez hasonlóan itt is már korábban felállították aszavazófülkéket  a VÜZ Kft. munkatársai, pénteken pedig a rendőrség és a hivatal munkatársai elkezdték a szavazóhelyiségek vizsgálatát és zárását. A Helyi Választási Iroda lezárta a keszthelyi névjegyzéket.

„A névjegyzékek már lezárásra kerültek, valamennyi kérelem – ami érkezhetett elektronikus úton – azok feldolgozásra kerültek, úgyhogy a kollégák hamarosan nyomtatják a névjegyzékeket. Mi ezeket aláírjuk, hitelesítjük, visszajelzünk a Nemzeti Választási Iroda felé, s ezzel zárul a mai nap” – nyilatkozta dr. Gábor Hajnalka, a Helyi Választási Iroda vezetője.

A szavazólapok a Városházán vannak már, elzárt és külön riasztóval ellátott helyiségben. Szombaton ügyeletet tart a Helyi Választási Iroda 8-16 óráig. Délelőtt 9-11 között érkeznek a szavazatszámláló bizottságok elnökei, akik leszámolják és átnézik a dokumentumokat.

A szavazók 17 szavazókörben 6 órától 19 óráig járulhatnak az urnák elé. Átlagosan 8-9 fősek a szavazatszámláló bizottságok. A jegyzőkönyvvezető és a három-három választott tag mellett a jelölő szervezetek delegáltjai foglalnak majd helyet. A választás sikeres lebonyolításához a szavazóköröknek helyet adó intézmények, az ott dolgozók munkája is kell.

„Tulajdonképpen a Polgármesteri Hivatalban nincs is nagyon olyan kolléga, aki ebben nem venne részt, olyan 25-30 fő biztosan, plusz a Városüzemeltető Kft munkatársai. Nagyon fontos, a Gazdasági Ellátó Szervezetet is meg kell említeni, hiszen ők készülnek a bizottság tagjai részére vasárnapi ellátmánnyal. Ők is vasárnap hajnalban kelnek és készítik a szendvicseket, a csomagokat. Két gépkocsival szállítják ki az ellátmányt a bizottság tagjainak, hozzánk be, a hivatalba” – tette hozzá a HVB vezetője.

Nemzetiségi képviselőjelöltekre is voksolnak június 9-én, akár öt szavazólapot is kaphat a választópolgár. A választásra jogosultak aktuális száma Keszthelyen 15 456 fő. Keszthelyen egy polgármestert és nyolc egyéni körzetben induló képviselőt választanak, hárman kompenzációs listán kerülnek be a leendő testületbe.

Csak érvényes okmányokkal lehet voksolni. Ajánlott ellenőrizni ezek lejárati idejét. A kormányablakok országszerte rendkívüli nyitvatartással készülnek: szombaton 8 órától 16 óráig, vasárnap pedig 7 órától 19 óráig. Ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézés lesz.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek