Mindenki karácsonya

2021. december 15. (szerda)

Tartós élelmiszereket oszt az önkormányzat. Karácsony előtt 250 rászoruló veheti át az étolajat, cukrot, lisztet, gyümölcsöt és édességet tartalmazó csomagokat. Elsőként a Külső Zsidi út mentén élő – jórészt roma – emberek vehették át az ajándékot. A városvezetés a szociális szférában dolgozó szervezetek segítségével határozta meg, hogy kik kaphatnak csomagot. Szombaton a Zsidi Közösségi Háznál ebéddel is várták a rászorulókat.

Cigánytokány rotyogott a bográcsban. A Zsidi közösségi háznál rendszeresen szerveznek főzéseket a roma gasztrokultúra jegyében. A környező utcákban élő – jórészt roma – embereknek számos programot, tanfolyamot szerveznek itt. A kulturált viselkedésről, személyi higiéniáról, családi konfliktuskezelésről is voltak előadások, de gombaismereti motorfűrész kezelő tanfolyam is volt, kirándulásokat is szerveztek Tihanyba, Sümegre és az állatkertbe is.

„Én ahány program elindul, én mindegyiken részt veszek. Volt ugye a kozmetika, a klíma, a divat, nemrég volt nálunk egy pszichológus. Én mindegyiken megjelenek és nekem tetszik. Mondjuk amit most mi nem tudunk, azt megtanítják nekünk és érdekes dolgok történnek” – nyilatkozta Orsós Natasa.

Csomagokat is osztottak a környező utcákban élőknek. Étolaj, cukor, liszt, gyümölcs és édesség is helyet kapott a szatyrokban. A korábbi években Mindenki karácsonya címmel szerveztek rendezvényt a Csány-Szendrey iskola aulájában. Ilyenkor meleg ételt és ajándékcsomagot adtak a rászorulóknak. A járvány miatt már tavaly sem rendezték meg a programot. A vacsorára fordított összegből 250 csomagot állítanak össze.

Vozár Péterné alpolgármester: „A 250 nevet a különböző intézmények ajánlották, akik a szociális szférában dolgoznak, így a családsegítő, az ESZI, a Szent Erzsébet Alapítvány, illetve a hivatal munkatársai. Ez az egyik első alkalom, hogy ide kijöttünk és itt a Külső Zsidi, Lőtéri, Kárpát utcai lakóknak adjuk oda a csomagokat. Az elkövetkezendő napokba, hetekbe pedig az intézmények, illetve mi saját magunk is osztani fogjuk ezeket a csomagokat, hogy karácsonyra mindenki fel tudja használni ezeket az élelmiszereket.”

Az alpolgármester hozzátette: szeretnék, hogy a városban mindenki nyugodtan és békében ünnepelhessen. Ezt segítve osztanak még a napokban a tartós élelmiszercsomagokat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8680-mindenki-karacsonya