Mindenkivel szeretnék ismertetni az Euroskills-es sikereket

2023. október 26. (csütörtök)

Ünnepi találkozóval zárták az Euroskills 2023 Szakmák Európa-bajnokságát. Az eseményre meghívást kaptak a versenyzők mellett a felkészítők, a szakmai támogatók és a szponzorok. A programon elhangzott, ezek a fiatalok példaképül szolgálnak mindenkinek.

2023-ban is remekeltek a Szakmák Európa-bajnokságán az Asbóth Technikum versenyzői. Darabos Lili szépségápoló bronzéremmel térhetett haza, míg Szabó Bence villanyszerelő kiválósági érmet kapott.

Az Asbóth versenyzőinek, felkészítőinek és szponzorainak ünnepi fogadáson adtak át díjakat.

„Nagyon jó volt átélni így az egész versenyhelyzetet és az egész felkészülést is. Mert azért elég hosszadalmas volt, több évi felkészülés van e mögött, és nagyon jó volt átélni a versenyfelkészülést és magát a versenyt is és így a közösséget is.”

Nagy Bálint államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, az elért eredmények az összefogásnak, az együttműködésnek köszönhetőek. Hozzátette, a fiatalok példát mutatnak az oktatási intézményeknek, a piacnak és a jövő generációjának is. Vörös-Gubicza Zsanett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója elmondta, a legnagyobb eredmény, ha valaki kiválósági érmet szerez, ez mutatja azt, hogy valóban értékes munkát végez.

„Hosszú távú célunk az, hogy minden szakmai oktatóval megismertessük azt, hogy ez a verseny miről szól, milyen szempontok alapján történik az értékelés. És mi az, ami nemzetközi szinten is egyébként egy minőséget tud hozni  a szakmák oktatásában. És egyre több iskola nyitott arra, hogy ezeket a szempontokat megismerje.”

Köszöntőt mondtak a szponzorok is. Hangsúlyozták, az eredmények bizonyítják, hogy a mai fiatalok is motiváltak.

„Ha lehet, akkor minden évben anyagilag is külön támogatjuk mind a szakoktatókat, hogy készítsék a gyerekeket. Illetve mindent megteszünk azért, hogy a szakmai támogatókkal az iskolák szoros kapcsolatot tudjanak tartani.” – ismertette Szabó Károly a ZSzC kancellárja.

Az Asbóthnak is nagy dicsőség, hogy már két szakmából is ők biztosíthatják a legjobbakat a magyar válogatottba. Fontosnak tartják, hogy ezt az eredményt mindenkivel ismertethessék.

„Ezek a fiatalok, ezek példák a többi fiatal előtt és be tudják mutatni azt, hogy szorgalommal, tehetséggel, szakmai alázattal milyen messzire lehet eljutni. Ezek a versenyeredmények hasonlatosan mondjuk egy sportági Európa- vagy világbajnoksági éremhez sok-sok-sok-sok évnek a gyümölcsét jelentik. És mi ezt büszkén szeretnénk a közvélemény elé tárni.” – emelte ki Csótár András igazgató.

Az eseményt ünnepi fogadással zárták. Elhangzott, folytatódik a munka, már készülnek a 2024-es világbajnokságra, melyre korábbi versenyzők felkészítőként is tevékenykednek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek