Mindent megtesznek, hogy ne legyen fertőzés az Idősek Otthonában

2020. szeptember 10. (csütörtök)

Mindent elkövetnek azért a keszthelyi Idősek Otthonában, hogy a tavaszhoz hasonlóan ezúttal se legyen náluk koronavírus-fertőzés. Az országos tisztifőorvos kedden kihirdetett rendelkezése alapján a keszthelyi intézményben is elhagyási és látogatási tilalom van mától, mely határozatlan ideig szól.

Június 8-cal enyhítettek a járványügyi helyzet miatt hozott korlátozásokon az Egyesített Szociális Intézményben. A fokozódó megbetegedések miatt – rá három hónapra – szeptember 8-tól ismét elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos az összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében. A rendelet természetesen a keszthelyi Idősek Otthonára is vonatkozik. A lakók nem léphetnek ki a házból és látogatókat sem fogadhatnak. Királyné Domaházi Csilla intézményvezető hangsúlyozta, igyekeznek mindent megtenni, hogy a tavaszhoz hasonlóan ezúttal se legyen koronavírus-fertőzés az intézményben.

„Folyamatosan tájékozódhatnak tőlünk, kérdezhetnek, én szívesen elmondom bárkinek, hogy állunk, van-e fertőzés nálunk. Nyilván az a célunk, hogy ne legyen. Megpróbáljuk leminimalizálni azokat az esetek, amikor a lakóinkat – akár egészségügyi intézménybe, akár máshova – el kelljen vinni. Itt a házon belül próbálunk mindent megoldani, hogy a biztonságot, a nyugalmat, a kiegyensúlyozottságát biztosítani tudjuk az intézménynek. Ezért kérjük a hozzátartozók érzelmi támogatását is” – nyilatkozta Királyné Domaházi Csilla intézményvezető.

A lakók és a hozzátartozók közötti kapcsolattartást a tavaszi időszakhoz hasonlóan telefonon és online videó hívásokkal oldják meg. A látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni.

Az Egyesített Szociális Intézmény vezetője hozzátette: „Úgy döntöttünk, hogy nem fogadunk el csomagokat sem a lakók hozzátartozóitól, de mindent megteszünk azért, hogy a lakóink hiányt semmiben se szenvedjenek. Megadtunk telefonszámot, e-mail címet, facebook oldalunk van, ahol a látogatóink, a hozzátartozók üzenhetnek nekünk. Mi ki tudunk menni még a boltokba, nyilván be tudunk mindent vásárolni, amire a lakóinknak szüksége van.”

Az Idősek Klubja egyelőre működik az ESZI-ben, a tagok bejárhatnak, étkezhetnek. A városban lakó időseknek is minden nap biztosítják az ebédet. Az intézményvezető hozzátette, készülnek arra is, hogyha megnövekszenek az igények, akkor azokat is tudják teljesíteni.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7394-mindent-megtesznek-hogy-ne-legyen-fertozes-az-idosek-otthonaban