Mindent Schadl Jánosról

2023. október 13. (péntek)
KesztHelyi identitás

Schadl Jánosról szólt a Keszthely építész nagyjai előadássorozat legutóbbi programja. Az építész, tanár munkássága még ma is jelentős, több épület őrzi a városban stílusjegyeit. Dr. Gelencsér József tolmácsolásában számos érdekességről hallhatott a nagyszámú közönség.

Schadl János 1883-ban került Keszthelyre, nyugdíjazásáig tanított a Gazdasági Tanintézetben. 1887-ben elkészítette az akkori városháza tervét, ez ma a Goldmark Károly Művelődési Központ épülete. Nevéhez köthető az Amazon kerthelyisége, a főgimnázium, vagyis a mai Premontrei iskola egy része, a Hullám és a Balaton szállók vagy többek között Hever Antallal közösen megálmodott Gazdaság Tanintézet Deák Ferenc utcai egyszintes épületének terve. A Szent Miklós kápolna felújítása is hozzá kötődik.

A Fejér György Városi Könyvtárban Dr. Gelencsér József jóvoltából olyan információhoz is juthatott a publikum, melyekről korábban sehol sem lehetett olvasni. A helytörténet kutató munkássága széles spektrumra terjednek. Többek között azt is megosztotta, hogy a stílusjegyek szerint a keszthelyi zsinagóga mai formája is Schadlnak köszönhető, a szakértők legalábbis ezt feltételezik.  A Keszthely építész nagyjai című előadássorozatnak ez volt a második programja.

„Korábban már volt előadásom Hofstädter Kristóf 130 évvel korábban működő építészről. Aki énnekem 8. generációs egyenes ági felmenő apám. És az ő művét folytatja tulajdonképpen Schadl János, aki 130 évvel később működve Keszthelyen 30 évig élve a ma is meglévő főbb középületek tervezője szinte kivétel nélkül.”

Az előadásra megtelt az olvasóterem. A Keszthelyi Nemzeti Kör tagjai is részt vettek az eseményen. Több tősgyökeres keszthelyi azért látogatott el a bibliotékába, hogy még több ismerettel rendelkezzen a városról, annak nevezetességeiről és hírességeiről. Nem utolsó sorban olyanok is akadtak, akiket az előadó személye is vonzott.

„Nagyon sok szeretettel követjük a munkáját. Sokat köszönhetünk neki, mint helytörténész. Fantasztikus sokat dolgozik. És ez nagyon-nagyon tisztelendő. És azért érdeklődőm. Feltétlenül itt a helyem, amennyiben itthon tudtam lenni és ennek nagyon örülök. És a Nemzeti Kör tagjaként, meg a Nemzeti kör könyvklubja tagjaként is külön – hát nem feladatom – de megtiszteltetés, hogy itt lehetek.” – osztotta meg Dr. Lukács Jánosné.

Schadl János munkásságáról emléktábla is található Keszthelyen. Ez a Vajda János Gimnázium oldalán van. Az építész és tanárnak rendkívül sokat köszönhet a város.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek