Minőségi szaloncukor Keszthelyről

2015. szeptember 18. (péntek)

Kókuszos, kekszes, rumos kakaós, marcipános aszalt szilvás és sárgabarackos, zselés. Ilyen ízesítésben, valódi csokoládémázzal készülnek a Lissé Édességgyár szaloncukrai. A keszthelyi üzem másodízben nyerte el a Magyar Termék Nagydíjat. A fő terméknek számító kókuszrúd után, most a szaloncukor minőségét ismerték el.

A napokban is nagyüzemben készül például a marcipános aszalt szilvás szaloncukor az édességgyárban. Július közepe óta folyik a karácsonyi édesség gyártása. Decemberig várhatóan 15 tonna marcipánt és 30 tonna belga csokoládét használnak fel az üzemben. A Magyar Termék Nagydíj egy minőségi irányba történő váltásnak az eredménye. A cég új gépeket szerzett be és magasan képzett munkaerővel erősítette gárdáját. „Ennek eredménye és hozadéka ez az idei díj.” – mondja a Faluhelyi Ferenc. Az édességgyár ügyvezetője szerint az olyan minőségi alapanyagok – minta a csokoládé, a marcipán, az aszalt gyümölcsök – meghatározzák a cégnek az útját, hiszen a mennyiség helyett a minőség irányába indult el a cég.

A Lissé Édességgyár másodízben kapta meg a Magyar Termék Nagydíjat. Tavaly a cég fő terméke a kókuszrúd, idén pedig az étcsokoládés szaloncukor termékek kapták meg a tanúsító védjegyet. A zselés, marcipános, kókuszos, kekszes, rumos kakaós, marcipános aszalt szilvás és sárgabarackos szaloncukrok, valamint a többi termék gyártásáért 75 fő felel. Nagy problémája a gyárnak, hogy nem talál megfelelő munkaerőt. Hónapok óta küzdenek azzal, hogy feltöltsék a létszámot. Az ügyvezetés egyszerűen azt tapasztalja, hogy nincsen megfelelő munkaerő, de nem csak itt, hanem Marcaliban, Sümegen és Zalaszentgróton sem. Ez a komoly kihívás elgondolkodtatja a vezetést, hogy milyen irányba menjenek tovább. Munkaerő híján marad a gépesítés. A december elejéig tartó szaloncukor szezonban még 10-12 dolgozó is elkélne az üzembe. De így is jelentős mennyiségű édességet állítanak elő a gyárban.

Az idei szezonban várhatóan több mint 200 tonna szaloncukor gördül majd le a futószalagokról. A karácsonyi édesség Európa 12 országába és az Egyesület Államokba is eljut.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)