Minősített Közművelődési Intézmény cím Keszthelyen

2015. január 28. (szerda)

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériumában vette át Csengei Ágota, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója a Minősített Közművelődési Intézmény megtisztelő címet dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkártól.

A kulturális tárca a kiemelkedő, minőségi szakmai munkát végző közművelődési intézmények számára négy évvel ezelőtt alapította a díjat. A címre pályázó közművelődési intézményeknek igen szigorú minőségi kritériumoknak kell megfelelniük, amelyet átfogó, minden részletre kiterjedő, alapos szakmai vizsgálat alapján ítél oda a minisztérium. Az elnyert cím értékét az is jelzi, hogy 2015-ben a minősítést kérő szervezetek közül az országban csak 15 kaphatta meg a minősített közművelődési intézmény címet.

A Goldmark Károly Művelődési Központ Zala megyében elsőként és egyedüliként vehette át a kitűntetést, három közművelődési szakterületen (képzés, kiállítás rendezése, rendezvények szervezése) bizonyult magas színvonalon teljesítő művelődési intézménynek.

A keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ és a 2002-ben felújított Balaton Színház nemcsak a város, hanem a tágabb környék meghatározó kulturális és művelődési intézményévé is vált az elmúlt évek során. A legmodernebb technikával felszerelt épület színháztermében leginkább bérletes és bérleten kívüli színházi előadások, komolyzenei és könnyűzenei koncertsorozatok zajlanak, de városi ünnepségeknek, térségi művészeti találkozóknak, vagy akár báloknak is rendszeres helyszíne az 500 fő befogadására alkalmas nagyterem. A Balaton Színház három, különböző méretű, variálható, átalakítható kisebb terme időszaki kiállításoknak, ismeretterjesztő előadásoknak, koncerteknek, családi programoknak ad otthont, de rendszeres oktatási színtérként is funkcionál a 2010-ben elindított felnőttképzési tevékenység révén. Ezek mellett kisebb filmvetítések, klubfoglalkozások, illetve tematikus nagyrendezvények (Házasság hete, Nők Hete, Keszthelyi Esküvő Kiállítás, Természetgyógyász napok, Népművészet hete, Szépkorúak hete, Balatoni Íróhét, 100 Hungarikum Bormustra) valamint professzionális és amatőr művészeti fesztiválok (Keszthelyi Táncpanoráma, Balaton Filmfesztivál) várják rendszeresen az érdeklődőket a város Fő terén elhelyezkedő impozáns épületbe. A művelődési központ több olyan kézműves szakkört és öntevékeny csoportot, alkotókört is működtet, melyek magas szintű szakmai munkájának több országos és nemzetközi díj és elismerés a bizonyítéka.
Az intézmény többféle szabadtéri programot is szervez évről évre. Ezek közül a legsikeresebbek a Zalai Borcégér borfesztivál, a nyár minden estéjére színes programokkal jelentkező „Jó estét nyár” rendezvénysorozat, a Nemzetiségi Néptánc Fesztivál, vagy a turisztikai szezonnyitó és záró nagyrendezvények illetve a nemzeti és városi ünnepekhez tartozó programok. A művelődési központ főszervezője továbbá Keszthely legismertebb rendezvényének a Helikoni Ünnepségeknek.
A lehetőségekhez mérten a művelődési központ az olyan országosan meghirdetésre kerülő eseménysorozatokhoz is évről évre csatlakozik, mint a Kultúrházak Éjjel-nappal, a Múzeumok Éjszakája, a Születés Hete, valamint a magyar kultúra napján, a költészet napján is. A Goldmark Károly Művelődési Központ és a hozzá tartozó Balaton Színház egész évben törekszik gazdag és színes programkínálatával kiszolgálni a városi és a térségi lakosság művelődési és kulturális, valamint a Keszthelyre érkező turisták szórakozási igényeit. Az intézmény célja, hogy ezeket a sokszínű igényeket úgy elégítse ki, hogy az értékmegőrzés, a hagyományok ápolása és a magyar kultúra bemutatása, valamint az igényes szórakoztatás mindvégig meghatározója legyen tevékenységének.
A felnőttképzés területén a foglalkoztathatóság javítása mellett a hatékonyság és a minőség követelményeit érvényesíti az intézmény, e téren főleg a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek elérése koncentrálnak.
A kiállítások rendezése területén nagy hangsúlyt fektetnek a népi hagyományőrzésre, valamint a helyi és a környéken élő művészeknek bemutatkozási lehetőség biztosítására. A kiállítások szervezésével közvetett és közvetlen módon is fejleszteni kívánják a vendégek vizuális kultúráját, egyúttal a látogatók betekintést nyernek a Balaton Színházban működő egyéb programokba is.

A díj alapítóinak megítélése szerint a címet elnyert Goldmark Károly Művelődési Központ nem csak referenciaként, hanem követendő példaként is szolgál.