Modern cukrászat a gyakorlatban

2024. április 25. (csütörtök)

Véget ért a Balaton Cukrásza képzés. A négy napos kurzusra tíz szakember jelentkezett, ők mindannyian sikeresen teljesítették a tanfolyamot. Az oktatás a VSZK tankonyhájában zajlott a Balatoni Gasztroakadémia keretein belül. A résztvevők a modern cukrászat technikájával és fogásaival ismerkedhettek.

Az elmúlt években itthon is népszerű édesség lett a macaron. Az apró, színes süteményt viszont nem egyszerű elkészíteni. A Balatoni Gasztroakadémia résztvevői azonban megkapták a tökéletes receptet, illetve elsajátíthatták azokat a fogásokat, amelyek segítségével biztosan nem rontják el ezt az édességet. A cukrászok nagyon sokat tanultak a négy nap alatt.

„Nekem nagyon hasznos volt. A szállodában nagyon sok rendezvényt tartunk, és ha éppen gálaesteket tartunk, nekem könnyebb lesz a tányérdesszerteket elkészíteni.” – mondta az egyik résztvevő cukrász, Pál Eszter.

A képzést Jakabfi Dávid cukrászséf tartotta. A modern cukrászat kiemelkedő alakjának nevét ma már nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten is ismerik. A fiatal szakember folyamatosan követi a trendeket, és hitvallása az, hogy a megszerzett tudást a lehető legjobban és legteljesebben átadja az érdeklődőknek. Ezért fogadta el a Balatoni Gasztroakadémia felkérését, amelynek az első tanfolyama nagy sikerrel zárult.

„Ez egy kétszer két napos képzés volt, melynek keretein belül többféle desszertelemmel ismerkedhettek meg a résztvevők. Tíz főről van szó. Először monodesszerteket, kisebb desszerteket, tortaszeleteket, illetve tortákat tanulhattak különböző díszítésekkel, új bevonási modern technikákkal. A második két nap pedig különböző apró sütemények, mentes desszertek – ami most korunk elvárása – illetve tányérdesszertek, pohárkrémek készítését sajátíthatták el a hallgatók.” – tájékoztatott Jakabfi Dávid cukrászséf.

A végeredmény nem csak szemet gyönyörködtető, hanem nagyon finom is volt. A tanfolyam záró eseményén kecskesajtos-tökmagolajos túrógombóc, áfonyás-epres pohárkrém, újragondolt somlói galuska, popcorn ízű pohárkrém, illetve macaronok kápráztatták el a meghívottakat. A Balatoni Gasztroakadémia a zalaegerszegi, a siófoki és a veszprémi szakképzési centrumok összefogásával jött létre.

„A fő célja az, hogy a vendéglátás-turizmus különböző területein dolgozó szakembereknek ne csak végzettséget adjunk, hanem tulajdonképpen egész életük során neves szakemberek segítségével rövidebb, fontos tanfolyamokkal a továbbképzését, és így a saját karrierjüknek a továbbépítését is tudjuk biztosítani. Úgy gondolom, hogy Jakabfi Dávid személye garancia volt arra, hogy a Balaton Cukrásza tanfolyamunk sikeres volt.” – emelte ki Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja.

A képzés záró sajtótájékoztatóján elhangzott, a centrumoknak feltett szándékuk, hogy folytassák a tanfolyamok sorát. Emellett tervben van egy olyan összefogás is, amely a diákok szakmai felkészülését segíti majd a hazai és nemzetközi versenyekre.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek