Modernizáció a KETÉH telepen

2022. január 27. (csütörtök)

Új átrakóállomást alakítottak ki a KETÉH telepen és kicserélték a bálázógépet is. Emellett modernizálták a kézi válogatót. A beruházás a Zalaispa projektjének keretén belül valósult meg, az új berendezések hozzájárulnak a telep hatékony és korszerű működéséhez. A gépek műszaki átadás-átvétele hétfőn történt meg, a tervek szerint a napokban már birtokba is vehetik azokat a dolgozók.

Teljesen megújult a bálázó berendezés a KETÉH telepen. A Zalaispa beruházásának köszönhetően új, automata csatornás présgépet építettek ki, és az ezt kiszolgáló láncos, bordás, kereszt-merev szállítószalag-rendszert is kicserélték. Modernizálták a kézi válogatót is, ahol az elkülönítetten gyűjtött hulladék szelektálása valósul meg. A válogató kabinban a dolgozók szortírozzák az újrahasznosítható hulladékokat, ezeket ezután bálázzák, így tárolják, majd szállítják azokat a hasznosítók részére. Az új bálázógéppel hatékony, nagy kapacitású, optimális bálázási technológia valósul meg.

„Az új bálázógép gyakorlatilag megkönnyíti jóval a munkánkat. Nagyobb hatékonyságú, és sokkal gyorsabb, mint az eddigi gép, amit használtunk. Úgyhogy nagy örömmel vettük, hogy ez elkészült, ez az új bálázógép, és így meggyorsítja a munkánkat.” – tájékoztatott Péter Zsolt, a KETÉH Kft. ügyvezető igazgatója.

A válogatócsarnok kapuit is korszerűsítették, új, ipari szalagfüggönyöket szereltek fel. Lebontották a régi, elavult átrakókat és helyettük egy korszerű, nagy kapacitású, zárt átrakóállomást építettek ki. Az átrakó célja a gyors ürítés, és a szállított hulladék tömörítése. A kiürített hulladék az ürítő garaton keresztül a présgépbe kerül, amely elvégzi a tömörítést. A tömörített hulladék zárt görgős konténerben gyűlik. A fejlesztés során 5 db 27 m3-es konténerrel bővült az eszközállomány. A fejlesztések jelentősen hozzájárulnak a KETÉH telep hatékony működéséhez, a beruházást Keszthely város önkormányzata is üdvözölte.

„A KETÉH telepünk gazdagodott, mégpedig azokkal a beruházásokkal, amelyek megkönnyítik a további munkát. Egyrészt a hulladékátrakó állomás bővült, itt korszerű, nagy konténerekbe tudják átrakni a kukáknak a tartalmát , és így sokkal kisebb fuvarköltséggel tudják elszállítani a hulladékot. Másrészt pedig a szelektív válogatómű újult meg, amely szintén a dolgozóknak elfogadhatóbb munkakörülményeket biztosít.” – emelte ki Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A keszthelyi átrakóállomásra mintegy 5000 tonna kommunális hulladék érkezik be évente. Emellett a válogatómű évente 1000 tonna szelektív hulladékot dolgoz fel. Az új berendezéseknek hétfőn volt a műszaki átadás-átvétele. Még néhány adminisztrációs feladat várat magára, de a tervek szerint a napokban üzembe állnak az új gépek.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8783-modernizacio-a-keteh-telepen