Modernizálják a hulladéklerakót

2018. február 17. (szombat)

Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek
Mintegy 200 település hulladékgazdálkodási rendszerét korszerűsítik Zala megyében 3,5 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával. Ennek a forrásnak mintegy harmada Keszthelyen és térségében valósul meg. Modernizálják a keszthelyi hulladéklerakót, illetve járműveket, munkagépeket és eszközöket is vásárolnak.
A KETÉH telep hulladékátrakó állomását is megújítják. A több mint 15 éves berendezés a bejövő kommunális hulladékot tömöríti, hogy azt minél optimálisabban szállíthassák el a zalabéri hulladékkezelő telepre. Ez az egyik fontos része a keszthelyi fejlesztéseknek. Másrészt a szelektív hulladék feldolgozását is modernizálják. „Keszthely város területéről heti szinten tíz tonna szelektív hulladék érkezik be ide, ez a nyári, idegenforgalmi szezonban akár a duplája is lehet. Itt a KETÉH-nek a dolgozói futószalagra rendezik a hulladékot és utána történhet meg annak a szétválogatása. Sajnos a szelektív hulladékkal olyan szemét is beérkezik, melynek nem ott lenne a helye. Ezt tanúsítja az innen kiszedett fém drót, vagy a gyerekjáték.A futószalag egy dobon keresztül a válogatóba juttatja a hulladékot. Ezt a tíz éves berendezést is meg kívánják újítani. Heti hat napon, két műszakban dolgoznak itt a munkások. Különválasztják a műanyag, papír és fémhulladékot. Az ezeket bálázó berendezés is jelentősen leamortizálódott, így ezt is meg kívánják újítani a hulladékkezelési beruházás-sorozatban.

Keszthely alpolgármestere azt mondja, hogy a megye fontosabb szereplői mintegy másfél éve kezdték meg az egyeztetéseket. Ennek eredménye ez a nagy volumenű fejlesztés, melynek kulcsa a térségi összefogás.

„Az alapvető célja az, az volt, hogy a szelektív hulladékgyűjtés mellett, vagy azon túl fókuszba helyezi azt, hogy lehetőleg minél kevesebb hulladék képződjön, illetve a lerakókba bekerülő, vagy feldolgozókba bekerülő hulladék a lehető leghatékonyabban, legenergiatakarékosabban és a legkorszerűbben kerüljön felhasználásra és kezelésre” – nyilatkozta Nagy Bálint. Hhozzátette: Keszthelyen, illetve szűken vett térségérben körülbelül 1,2 milliárd forintnyi fejlesztés fog megvalósulni. Ez magában foglalja a keszthelyi hulladéklerakó modernizációját, gépjárművek és eszközök beszerzését és egy hévízi hulladékudvar kialakítását. A tervezés és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése már megkezdődött.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8550/modernizaljak-a-hulladeklerakot-es-gepeket-is-beszereznek-/