Módosul a helyi építési szabályzat

2019. február 28. (csütörtök)

Keszthely közigazgatási területének helyi építési szabályzatának módosítását rendkívüli ülés keretében kezdeményezte a város képviselő-testülete. A tegnap elfogadott előterjesztés hátteréről, valamint a Balaton-part vízparti területeinek helyi építési szabályozásáról ma tartott sajtótájékoztatót a város polgármestere.
A sajtótájékoztatón elhangzott: a tervezett módosítás több területet érint. Az egyik a vitorláskikötő, ennek kikötői területté való minősítése szükséges. Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: a korábbi zöldterület-besorolás változott kikötőire, maximum tíz százalékos beépíthetőséggel. A valóságban meglévő állapothoz igazodna ezzel a javasolt, elfogadás utáni előírás. A módosítás a Balaton parton található Balaton és Hullám szállók, a Pavilonsor és a focipálya tömbterületeit is érinti. „Itt jelenleg 30%-os beépítési százalékot enged meg a szabályozási terv. Ezt 50%-ra kívánjuk emelni. 12 és fél méter építménymagasságot enged meg a Balaton-parti szabályozás maximumként, mi ezt nyolc méterben fogjuk szabályozni. Jelenleg a pavilonsornak az építménymagassága hét és fél métert tenne lehetővé. A Hullám szállónk is sokkal magasabb ennél az építménymagasságnál és a Balaton szállónk is magasabb” – tette hozzá a polgármester.

A Helikon szálló a legmagasabb építmény, csaknem harminckét méter magas; de a legalacsonyabbnak számító Balaton szálló is tizenkét és fél méteres. Továbbra is cél az országos és helyi kulturális értékként is nyilvántartott Balaton és Hullám szállók hasznosítása. A polgármester szerint a pavilonsor további fejlődésének záloga a focipálya területének más irányba való hasznosítása: „Az önkormányzati tulajdonban lévő sportpályának is ilyen fejlesztési célokat tartunk majd kivel kivitelezhetőnek. Itt szállás férőhely építése is megengedett lesz ezentúl. Ez az önkormányzat számára – a véleményem szerint – eddig is egy holt vagyon volt, hiszen nem tudtunk vele mit kezdeni, sportolásra csak részben alkalmas. És ez egy fontos vízparti területünk.”

A módosítás érinti továbbá a Szabadstrand környezetét, ahol a zöldterületeket szeretnék visszapótolni. Az előzetes egyeztetéseket lezáró képviselő-testületi döntést követően a Zala megyei főépítész a szakigazgatási szervek összehívásával várhatóan március hatodikán határoz.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5802-modosul-a-helyi-epitesi-szabalyzat?fbclid=IwAR28z0HIsQh6Nyn8TykzC6-pyUnHvZlC00gsuKJgCTDJ5Sd80OJwsY_IZr0