“Mondjunk nemet a szankciókra!” – országjárást hirdetett a kormány

2022. december 2. (péntek)

“Mondjunk nemet a szankciókra!” címmel hirdetett országjárást a kormány. Egyúttal arra kérik az embereket, hogy töltsék ki a konzultációs ívet, és ezzel fejezzék ki akaratukat. Keszthelyre Menczer Tamás államtitkár látogatott a program keretében.

Menczer Tamás államtitkár a Balaton Színházban megtartott telt házas fórumon fejtette ki a szankciós politika hátrányait. Megerősítette: a magyar kormány a béke híve, a szomszédban zajló harcok lezárásának megoldásaként csakis a tárgyalóasztalt tudja elképzelni. Negatív példaként hozta fel az egyik brüsszeli belügyi biztos szavait, miszerint a válságnak akkor lesz vége, ha Oroszország veszít a háború során.

„A magyar kormány álláspontja ezzel teljesen szemben áll. Azt mondjuk, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, és nem fogadunk el semmilyen olyan álláspontot, amely akadályt gördít, nehezíti a béketárgyalásokat vagy az azonnali tűzszünetet, és azt mondja, hogy ‘majd lesz tűzszünet, majd lesznek béketárgyalások, ha’. Mi ezt a ‘ha’ szócskát nem szeretnénk, és ellene vagyunk. Mi azt mondjuk, hogy ennek kell lennie, és minden ‘ha’-val kezdődő mondatról majd a tárgyalóasztalnál kell beszélni” – így fogalmazott Menczer Tamás.

Menczer Tamást Keszthelyre Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője hívta meg. Az országjárás során a kormány találkozni tud a választópolgárokkal. Így meg tudják beszélni azokat a kérdéseket, amelyek a legégetőbbek az ország számára. A lakossági fórumot megelőzően Menczer Tamás és Nagy Bálint közös sajtótájékoztatót tartott. Nagy Bálint így gondolja: „Látjuk, tapasztaljuk azt, hogy mind az energiaválság, mind a szankciós infláció, mind az elhibázott brüsszeli döntések nemcsak Európában, hanem Magyarországon is nagyon nagy árat fizettetnek. Nagyon nehéz ilyenkor a lehető legmegfontoltabb és legjobb döntéseket meghozni. De annak érdekében, hogy ez megtörténjen, a magyar embereknek a tájékozottságának lehetőleg teljesebbnek kell lenni.”

Menczer Tamás a fórum során hangsúlyozta: a jelenlegi energia- és gazdasági válság okozója kis részben a háború, jelentősebb részben pedig a szankciós politika. Arra kérte a hallgatóságot, hogy a nemzeti konzultáció kitöltésével alakítsanak ki egyetértési pontokat, illetve erősítsék meg a kormányt a vázolt pacifista álláspont képviseletében.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9840-mondjunk-nemet-a-szankciokra-orszagjarast-hirdetett-a-kormany