Morgattak

2023. szeptember 26. (kedd)

Morgató-próbát tartottak Keszthelyen. Ilyenkor a Katasztrófavédelem ellenőrzi a lakossági riasztó berendezéseket. A szirénák az éles helyzethez képest halkabban, rövidebb ideig szólaltak meg. A második világháború után telepített riasztók katasztrófa miatt még nem szólaltak meg Keszthelyen.

Keszthely hat pontján van ilyen lakossági riasztó eszköz a Bem, Csárda, Déryné, Gagarin, Sopron és Madách utcákban. Kormányrendelet kötelezi a hatóságot a berendezések rendszeres vizsgálatára, ellenőrzésére.

A próba során a Katasztrófavédelem és az áramszolgáltató munkatársai indították el a berendezéseket. Körülbelül hat másodperces, 400 Hz-ig felfutó jelzést hallattak. Éles helyzetben ennél jóval hangosabban és hosszabban szólalnak meg a szirénák.

„Korábban a lakosság értesítésére használták ezeket a szirénákat, légiriadó esetén, hogy minél előbb biztonságos helyre jussanak az óvóhelyekre. A 2000-es évektől a Katasztrófavédelem kiterjesztette ezeknek a használatát. Gyakorlatilag minden katasztrófaveszély jelzésére. Egy jogszabály pedig arra kötelez mindenkit, hogy ezeket az eszközöket felülvizsgálja. Amikor veszélyhelyzet van, 120 másodperces, változó intenzitású hangjelzés leadására használják” – mondta Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  szóvivője.

A berendezésekből Zalában 130 darab van. Az un. morgató-próbák időpontját minden alkalommal részletesen közli a Katasztrófavédelem. A térségben szeptember 28-ig zajlanak az ellenőrzések. Minden településen jegyzőkönyvet készítenek ezekről. A szirénák tulajdonosa a Katasztrófavédelem, de az üzemeltetés a helyileg illetékes önkormányzat felelőssége. A riasztóberendezés előírásait az befolyásolja, hogy a helyszín milyen katasztrófavédelmi kategóriába tartozik. Magyarországon minden települést osztályba sorolnak. Az I-es, II-es, illetve III-as besorolást az határozza meg, hogy milyen természeti és civilizációs eredetű veszélyforrások vannak, például van-e veszélyes anyagokkal dolgozó üzem, árvízveszélyű folyó, vagy jelentős idegenforgalom. Keszthely II-es kategóriájú.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek