Most kell védekezni a pockok ellen

2024. február 21. (szerda)

A változékony időjárás miatt elszaporodtak a pockok országszerte. A szakemberek szerint most kell elkezdeni a kártevők elleni védekezést, mert hatalmas pusztítást végezhetnek a kalászosokban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához érkezett termelői jelzések szerint tavaly volt olyan terület, ahol 60-100 százalékos pusztítást hagytak maguk mögött a pockok.

Így néz ki a mezei pocok. Nagyon szapora állat: egy évben akár 10-szer is fial, alkalmanként akár 12 kölyköt is. Európa-szerte elterjedt kártevő, előfordulása kiemelten a Kárpát-medencében jellemző. Szinte minden szántóföldi növényben kárt tesz, legyen az kalászos, kukorica, vagy burgonya.

„Veszedelmes jószág, mert mindent megrág, minden növényt, terményt. A gyökeret, a szárat, a leveleket megrágja. A kalászosoknál a legveszedelmesebb, mert érés időszakában megrágja a már érett szárat, a kalász leesik, beviszi a járatába és ott pusztítja el. Az a probléma, hogy ekkor már nem lehet védekezni ellene, mert a gabonába már hova megyek be védekezni” – nyilatkozta Tóth István növényvédelmi szakmérnök.

A szakember a megelőző védekezésre hívja fel a figyelmet, amit most kell megtenni. Ezen a táblán is láthatóak a pockok járatai.

A kézi adagoláson túl, gyorsabb és kevésbé fárasztó ezzel az úgynevezett pocokpuskával bejuttatni a járatokba a gabonával kevert mérget – ezt szemlélteti Tóth István, növényvédelmi szakmérnök, ezúttal csak búzaszemekkel.Két szerrel lehet védekezni: cink foszfiddal és klórfacinonnal. Körültekintően szabad csak használni, szigorúan csak a járatba lehet bejuttatni, védőfelszerelést kell közben viselni.

„Nyilván sietni kell, mert jó az idő, a talajban van elég nedvesség, meleg van, a vegetáció nagyon gyorsan indul. A repcében még érzékelhetők a járatok, a lyukak” – tette hozzá a növényvédelmi szakmérnök.

A védekezést elsősorban a földek szélén, a kevésbé használt területeken érdemes elkezdeni – mondja Tóth István. Ezt pedig addig kell megtenni, amíg a kalászosok nem takarják a szántókat, hiszen akkor már szinte lehetetlen észrevenni a járatokat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek