„Mulasztásos vétségben vagyunk”

2011. november 5. (szombat)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek november 4-én országszerte, így Keszthelyen is. A városi megemlékezés a Szent Miklós temetőben, az ’56-os kopjafánál volt, ahol Ruzsics Ferenc polgármester és Wittner Mária országgyűlési képviselő, egykori halálraítélt mondott beszédet. A megemlékezésen megjelent Manninger Jenő megyei elnök is.

Ruzsics Ferenc polgármester tízedik alkalommal hívta emlékezni a keszthelyieket. „1956. november elsején a Darvas Iván vezette csapat szabadította ki édesapámat a börtönből, ezután karácsony előtt vette feleségül édesanyámat, majd tavasszal megfogantam, novemberben pedig megszülettem, de édesapám már akkor nem lehetett velünk, újra bebörtönözték. A börtönbe küldött karácsonyi csomagban található babapiskóta jelezte azt, hogy világra jöttem, levelet ugyanis nem kapott édesapám, aki 1958-ban szabadult” – meséli a polgármester, akinek családját számos nyomás, megaláztatás érte, még most is nehéz elviselni a történteket – mondja. Apukámnak fél éve maradt még a jogi egyetemből, de megtiltották neki befejezni tanulmányait – tette hozzá.

Ruzsics Ferenc elmondta azt is: mulasztásos vétségben vagyunk mindmáig, hogy az akkori bűnösöket még nem vonták felelősségre. „Ez nincs így jól. Nem bosszút akarunk állni, igazságot akarunk.” – emelte ki.

A polgármester nem ment el szó nélkül Dániel Péter Wittner Máriát gyalázó nyilatkozata mellett sem. – Ez az ember úgy gondolja, hogy ő csak véleményt mondott, de ha mi mondunk valamit a tettéről, egyből azt mondják, jönnek a nácik. Nem vagyunk nácik és sehová nem megyünk, sehonnan nem jövünk, mert mi itt élünk, mert mi itt otthon vagyunk, mert mi vagyunk itt otthon – tette hozzá Ruzsics Ferenc.

Wittner Mária beszédében hangsúlyozta: a testet meg lehet ölni, de a lelket soha. – A zászlón a lyuk lehet maga Krisztus sebe, de egy lőtt seb is. A kérdés, mikor gyógyul be ez a seb – kérdezte az országgyűlési képviselő. „Ez Magyarország nagy sebe.”

A megemlékezés zárásaként, este 6 órakor a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban tartottak szentmisét az ’56-os forradalom áldozataiért.

(forrás, fotó: Monitor Magazin)