Múltjához méltón

2009. június 12. (péntek)

Megújult a történelmi belváros egyik legismertebb műemlék-épülete, a Goldmark-ház. A belső udvar rendbe tétele, virágosítása immár méltó turistalátványosságot jelent a sétálóutcában megfordulóknak.

Goldmark Károly zeneszerző szülőháza egyik legismertebb nevezetessége a Balaton fővárosának. Történelmi jelentőségét emeli, hogy országosan védett műemlék, elhelyezkedését tekintve pedig ott van a város szívében. Mindehhez méltó rendbehozatalára most több éves előkészítő munka eredményeként kerülhetett sor. Vargáné Várkonyi Erzsébet, az önkormányzat turisztikai bizottságának elnöke kifejtette: reményei szerint egy rekonstrukciós folyamat első mérföldköves lépésének tekinthető a mostani beruházás. Utalt arra, hogy korábban kisebb állagmegóvó sürgős munkákra az általa vezetett szakbizottság pénzügyi keretéből költöttek.

Idén a város összesen 3 millió forintot biztosított a rekonstrukcióra. A kivitelezést a Városüzemeltető Kft. és az Asbóth Sándor Szakközépiskola diákjainak építőipari gyakorlati helyet adó Tudor Kft. végezte. Vincze László, a VÜZ Kft. műszaki igazgatója a munkák tartalmáról elmondta, hogy megtörtént a kapualj és az épület udvari homlokzatának teljes festése, a kémények javítása, mozgásérzékelővel működtetett világítással lett ellátva a bejárat. Az udvart a tereprendezés során parkosították, zöldfelületek, pihenőterek lettek kialakítva, a külső folyosó boltíves vezetésű teraszán balkonládákat helyeztek el, egységesen muskátlival beültetve.

A megújult belső téren keresztül közelíthető meg a zsinagóga, annak látogatásához is immár méltó a kialakított környezet. A munkálatokban sokat segítettek az építőiparos tanulók.

(forrás: Zalai Hírlap)